Mai mult, medicul Iamandescu a studiat efectele benefice ale muzicii clasice, in special ale lucrarilor din repertoriul baroc
Acest tip de muzica stimuleaza aproape 100% din scoarta cerebrala
”Orice muzica este eficienta, in mod sigur, dar s-a dovedit ca piesele din repertoriul clasic si romantic activeaza cel mai mult creierul, muzica in stil baroc in special, adica Bach, Telemann, Handel. Muzica lui Mozart activeaza aproape 100% din scoarta cerebrala, neuronii capata un ritm specific geniilor. O doctoranda a mea, psihologul Liliana Neagu, a dovedit ca persoanele care invata folosind acest fundal sonor obtin performante cu 40% mai mari la testele de memorie. Poate ca mai tarziu se va putea ca in salile de clasa sa se puna muzica in surdina ca fundal sonor, care sa nu distraga atentia, dar care sa favorizeze memoria,” a explicat prof. Iamandescu pentru casadecultura.ro.
In urma tomografiilor cu emisie de pozitroni, s-a demonstrat ca muzica baroca, in tempo lent, are o functie mnezica extraordinara, adica permite o imbunatatire considerabila a memoriei.
In studiile de specialitate, muzica baroca – Bach, Haendel, Telemann – este asociata cu fenomenul denumit „supramemorie”, amplificarea capacitatii de memorare a unui subiect influentat de un factor extern, in cazul de fata, muzica. Experimentele pe grupuri mari de persoane au fost efectuate plecand, insa, si de la lucrari ale lui Wagner sau Beethoven, capabile sa aduca imbunatatiri ale randamentului invatarii.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Getty Images.