Iti amintesti ca atunci cand eram mici petreceam mai mult timp stand jos, pe podea? Asa ne faceam temele, ne jucam carti sau vorbeam cu prietenii vrute si nevrute. Uneori chiar mancam pe podea, cand ne adunam la o pizza. Probabil era ceva ce venea natural, pentru ca inca eram atat de apropiati de copilul nostru interior si de o viata mai simpla. Pe masura ce au trecut anii, am uitat de aceasta pornire fireasca si am inceput sa pierdem tot mai mult timp stand pe canapea sau pe scaun, la birou. Am pierdut contactul cu copilul interior.
Ei, bine, oamenii de stiinta citati de mindbodygreen cred ca acest detaliu minor este un factor decisiv al longevitatii. Potrivit expertului in longevitate Dan Buettner, care a fondat Blue Zones, comunitatile care inca isi traiesc viata stand mai mult timp jos, direct pe podea, au tendinta sa fie mai longevive. Multi dintre acesti oameni traiesc pana la 100 de ani.
Ce legatura exista intre longevitate si a sta pe jos?
Buettner incepe prin a valida ceea ce oamenii de stiinta ne spun deja de zeci de ani: „Sedentarismul face ca articulatiile si oasele noastre sa se deterioreze mai rapid. De la o anumita varsta, in functie de cat de afectate sunt acestea, caderile pot deveni fatale. De exemplu, oamenii cu varste cuprinse intre 60-65 de ani care cad si isi fractureaza soldul isi pot pierde viata in decurs de un an din cauza complicatiilor.
Cum poti evita asta, astfel incat tu si cei dragi sa atingeti varsta de 100 de ani? Cheia este mentinerea masei musculare chiar si la varste inaintate, cand tindem sa o pierdem intr-un ritm accelerat. „Fii cu ochii pe masa musculara. Trateaza-o ca si cum ar fi literalmente aur”, au spus specialistii in mobilitate Kelly si Juliet Starrett intr-un episod al podcastului de sanatate creat de mindbodygreen.
Conform studiilor de specialitate, masa musculara scazuta a fost asociata cu un risc crescut de declin cognitiv, rezistenta la insulina si markeri inflamatori crescuti. „Datele sunt destul de clare cu privire la longevitate si beneficiile pentru sanatate ale masei musculare”, confirma medicul Peter Attia, MD, care se concentreaza asupra longevitatii.
Stii deja ce exercitii te pot ajuta sa-ti cresti sau sa-ti mentii masa musculara – de la cele cu greutati, pana la cele mai simple, precum sarit coarda, mers, dans etc. Stretching-ul te ajuta si el sa-ti mentii articulatiile flexibile pe masura ce inaintezi in varsta, spune Buettner.
Dar iata ce nu stiai despre simpla activitate de a sta pe podea:
„Cand stai pe podea, probabil te ridici si te asezi de 30 de ori pe zi, in timp ce iti faci treburile obisnuite”, spune specialistul. Ei bine, aceste asezari si ridicari iti antreneaza in mod inerent echilibrul si forta corpului, mai ales in partea inferioara (fese, picioare). „ Nu e de mirare ca oamenii care locuiesc in Okinawa stau mai bine cu mobilitatea si sufera mai putine fracturi sau alte accidentari, chiar si la varste inaintate”, continua Buettner.
Asta nu inseamna ca trebuie sa arunci toate piesele de mobilier din casa si sa stai numai pe jos. „In Peninsula Nicoya, Costa Rica, oamenii petrec mai putin timp asezati pe podea in casa, dar au gradini si se ocupa de plantat. Stau in genunchi, se apleaca, se ridica in timp ce isi fac treburile de afara, iar asta le intareste musculatura si le mentine flexibilitatea articulara”, adauga el.
In esenta, specialistii iti recomanda sa incorporezi miscari in viata ta de zi cu zi care iti dezvolta in mod intrinsec partea inferioara a corpului; asadar, daca nu ai neaparat o rutina zilnica de exercitii, incearca sa te mentii activa in alte moduri mici, dar care conteaza: petrece mai mult timp asezata pe jos (vei fi nevoita sa te ridici si sa te asezi din nou de mai multe ori), apuca-te de gradinarit sau ia pauze scurte pe parcursul zilei in care sa faci cate 10 genuflexiuni simple.
Foto: Freepik.com