Aceste alimente cu indice glicemic mic dau un restart metabolismului daca le consumi zilnic

1
De Cristiana Astefanoaiei
15 aug. 2024

Metabolismul, procesul de transformare a alimentelor in energie, tinde sa incetineasca odata cu varsta. Dar incorporarea unor anumite alimente in dieta ta poate ajuta la stimularea acestuia.

Nutritionistii au o lista pe care o recomanda pentru a da un restart metabolismului.

Grapefruit

Acest fruct are un indice glicemic scazut, ceea ce inseamna ca provoaca o crestere lenta si constanta a nivelului de zahar din sange. Acest lucru ajuta la mentinerea stabila a nivelului de insulina, ceea ce este benefic pentru mentinerea unui metabolism sanatos.

Prezenta naringeninei (un flavonoid) in grapefruit tine sub control insulina, mentinand astfel constant nivelul zaharului din sange. Prin urmare, poate fi folosit de persoanele cu diabet care doresc sa previna avansarea bolii. Consumul de grapefruit ajuta adesea la controlul apetitului, facilitand astfel arderea grasimilor”, spune Dr. Akanksha Kulkarni, nutritionist.

Fructe de padure

Sunt pline de vitamine si minerale importante, cum ar fi vitamina C, vitamina K si mangan, care sunt vitale pentru diverse procese metabolice.

„Fructele de padure precum afinele, capsunile si zmeura nu numai ca au un indice glicemic scazut, dar sunt si bogate in antioxidanti si fibre. Acestea ajuta la reducerea inflamatiei si la imbunatatirea sensibilitatii la insulina, ambele fiind esentiale pentru un metabolism care functioneaza bine”, explica nutritionistul.

De ce este bine sa consumi fructe de padure

Linte

Proteinele sunt esentiale pentru pastrarea masei musculare, ceea ce poate ajuta la reducerea declinului natural al tesutului muscular cauzat de imbatranire. Mentinerea masei musculare este esentiala pentru un a da un restart metabolismului, deoarece tesutul muscular arde mai multe calorii in repaus in comparatie cu grasimea.

Prune

Sunt bogate in antioxidanti, vitamine (vitamina C si vitamina K) si minerale (potasiu si magneziu). Aceste substante nutritive sustin sanatatea generala a organismului, metabolismul si sensibilitatea la insulina, care sunt factori importanti in prevenirea diabetului si mentinerea unei greutati sanatoase.

Continutul lor de fibre este atat de ridicat incat sustine nivelul zaharului din sange si sporeste satietatea. Antioxidantii din prune minimizeaza efectele stresului oxidativ”, noteaza Kulkarni.

Quinoa

Are un indice glicemic relativ scazut in comparatie cu multe alte cereale si alimente bogate in amidon. Acest lucru inseamna ca provoaca o crestere treptata si moderata a nivelului de zahar din sange si sustine sanatatea metabolica.

Formula simpla care te ajuta sa-ti calculezi metabolismul

Nuci

Sunt pline de nutrienti esentiali, inclusiv vitamine (cum ar fi vitamina E si vitaminele B), minerale (cum ar fi magneziu, potasiu si calciu) si antioxidanti.

„Migdalele si nucile contin grasimi sanatoase, proteine si fibre care ofera energie si iti mentin senzatia de satietate. Eu sugerez in medie 30 de grame de nuci pe zi. Acestea nu tind sa duca la cresterea in greutate si pot chiar ajuta la slabit atunci cand sunt consumate cu moderatie”, spune Dr. Ralph Waldo, nutritionist.

De aceea, nutritionistii recomanda sa incluzi fructele, mai ales cele de padure, prunele si grapefruitul, legumele si cerealele precum lintea si quinoa, dar si nucile, in meniul tau zilnic, pentru a-i oferi organismului tau un restart si a-ti sprijini metabolismul.

Foto: Freepik.com