Sarcina, nasterea, interventiile chirurgicale, imbatranirea corpului, kilogramele in plus si problemele legate de constipatie sau tuse cronica pot sa slabeasca muschii pelvieni, accentuand aparitia diverselor probleme medicale.
Cum se schimba vaginul tau la 20, 30 si 40 de ani
Exercitiile Kegel: cine are nevoie de ele?
Exercitiile Kegel te pot ajuta daca ai constatat ca: scapi cateva picaturi de urina la fiecare stranut/ ras puternic sau tuse, daca simti nevoia de a urina dupa ce tocmai ai golit vezica urinara, precum si daca ai probleme legata de eliminarea involuntara a materiilor fecale.
Sigur ai auzit pana acum de exercitiile Kegel, insa poate ca inca nu le constientizezi adevarata importanta si te gandesti ca ele trebuie facute doar in timpul sarcinii. Ei, bine, nu este deloc asa! Trebuie sa stii ca muschii pelvieni si antrenarea lor este o practica extrem de utila oricarei femei, deoarece acesti muschi te ajuta sa ai o viata sexuala mai buna, sa nasti mai usor, sa previi incontinenta urinara, precum si sa impiedici aparitia constipatiei si a hemoroizilor.
Cand vorbim despre muschii pelvieni sau muschii planseului pelvian ne referim la acea retea de muschi care se intrepatrund si se afla in jurul uretrei, vaginului si al anusului. Exista muschii pelvieni anteriori (perineu anterior) care se intind de deasupra uretrei pana in partea din spate a vaginului, si muschii pelvieni posteriori (perineu posterior) care cuprind toata zona rectala si putin din partea din spate a vaginului.
10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre zona ta intima
Pentru femeile insarcinate, fie ca isi doresc sa nasca natural sau prin cezariana, antrenarea acestor muschi este deosebit de utila pentru prevenirea incontinentei urinare. Si mai importanti sunt muschii pelvieni posteriori pe care este important sa inveti sa-i relaxezi, lucru de real folos daca vrei sa nasti natural. Cursurile de pregatire a perineului sunt deosebit de utile in timpul sarcinii, de aceea iti recomand sa le incerci.
Exercitiile Kegel: ce sunt si ce muschi lucreaza?
Cand vine vorba despre exercitiile Kegel, trebuie sa stii ca acestea lucreaza doar partea anterioara a muschilor pelvieni, de la uretra pana la jumatatea din spate a vaginului.
Cum identifici muschii pe care trebuie sa-i lucrezi: data viitoare cand mergi la toaleta, incearca sa opresti jetul de urina de mai multe ori. Ca sa poti face acest lucru se activeaza cativa muschi. Aceia sunt muschii pe care trebuie sa-i antrenezi cu exercitiile Kegel.
Exercitiile Kegel: cum trebuie sa le faci
Pentru inceput este bine sa faci exercitiile din stand culcat pe spate, deoarece dupa ce perfectionezi tehnica le vei putea face oricand si oriunde.
Exercitiu: Din culcat pe spate, cu talpile in contact cu pardoseala sau patul si bazinul orientat in asa fel incat toata coloana sa fie pe sol se face urmatorul exercitiu: expira si contracta muschii pelvieni anteriori (pe care i-ai simtit in timp ce ai oprit jetul de urina) , dupa care inspira si relaxeaza-i. Repeta acest exercitiu de 5 ori concentrandu-te pe respiratie, pe care este important sa nu o opresti.
Ce exercitii ai voie sa faci in timpul sarcinii si ce sa eviti
O alta varianta care este posibil sa ti se pare mai simpla pentru inceput este sa pastrezi pozitia, dar sa pui un picior peste celalalt. Poate asa iti va fi mai usor sa incordezi muschii pelvieni.
Pe masura ce exersezi macar de 2-3 ori pe saptamana, vei reusi sa faci mai multe repetari.
Foto: Shutterstock.com