Aceste seminte iti echilibreaza hormonii in mod natural: 2 retete rapide de integrat in dieta

1
De Irina Constantin
3 iul. 2020

Sindromul premenstrual nu iti da pace, iar dismenoreea este de nesuportat in fiecare luna?

Chiar daca foarte multe femei se confrunta cu neplaceri majore pe durata ciclului menstrual, durerile puternice si simptomele precum greata, migrenele severe sau crampele insuportabile nu sunt normale.

Dieta cu seminte de in. Efectul miraculos asupra organismului

De vina pentru aceste lucruri sunt, de cele mai multe ori, dezechilibrele hormonale. Cand estrogenul, progesteronul si alte elemente esentiale pentru buna functionare nu se afla in armonie, pot aparea durerile, chisturile pe ovare, fibroamele uterine si alte afectiuni ale pantecului.

Ce este seed cycling („ciclul semintelor”)?

Este vorba despre o practica naturala, bazata pe consumul anumitor tipuri de seminte in cele doua perioade ale ciclului menstrual. Acestea sunt faza foliculara (care incepe in ziua 1 de menstra si se termina la ovulatie) si faza luteala (din ziua ovulatiei si pana la urmatoarea menstra).

In faza foliculara, se consuma seminte de in si de dovleac, acestea regland estrogenul din organism, element care este exacerbat in aceasta perioada, pentru a pregati ovulatia.

Dieta cu seminte de floarea soarelui – cum functioneaza

Apoi, in faza luteala, se consuma seminte de floarea soarelui si de susan. Acestea ajuta la cresterea treptata si constanta a nivelului de progesteron, sprijinind in mod bland si natural echilibrul hormonal.

Cum functioneaza?

Este foarte simplu. Pentru inceput, cumpara seminte de in, dovleac, floarea soarelui si susan, in varianta cruda si, de preferat, ecologica.

Desi specialistii spun ca trebuie sa rasnesti pe loc semintele pentru a profita la maximum de proprietatile lor, poti rasni o cantitate mai mare, pe care sa o pastrezi intr-un borcan din sticla. Tine recipientul la frigider, pentru ca semintele sa nu oxideze.

Cele 5 tipuri de seminte care te ajuta sa slabesti

In fiecare zi, consuma cate o lingura din fiecare tip de seminte: in si dovleac in faza foliculara, floarea soarelui si susan in faza luteala. Asadar, doua linguri de seminte pe zi, pe tot parcursul lunii.

Iata doua retete simple si rapide pentru a integra cu usurinta semintele in dieta ta!

1. Smoothie cremos pentru faza luteala

De regula, femeile aflate in faza luteala simt nevoia de odihna si relaxare. Asculta-ti corpul si hraneste-l cu o masa usoara, dar plina de vitamine si nutrienti!

Pregateste urmatoarele ingrediente:
  • O banana mare, coapta
  • O mana de frunze proaspete de baby spanac
  • Lapte de migdale
  • O lingura de seminte de floarea soarelui
  • O lingura de seminte de susan
  • Doua curmale fara samburi

Pune toate ingredientele intr-un blender puternic si mixeaza pana cand obtii o compozitie omogena. Serveste bautura la micul dejun, pentru a-ti asigura necesarul de nutrienti si pentru a pune in practica seed cycling inca de la prima masa a zilei!

2. Terci de ovaz pentru faza foliculara

Cand te afli in faza foliculara, de-abia astepti sa pui in practica acele planuri marete si sa rezolvi tot ce ai pe lista. Sustine-ti organismul cu hrana de calitate, pentru a avea parte de energie eliberata treptat, pe tot parcursul zilei!

Vei avea nevoie de:
  • 4 linguri de fulgi de ovaz
  • 150 ml lapte vegetal (migdale, cocos, ovaz etc.)
  • O lingura de seminte de in
  • O lingura de seminte de dovleac
  • O mana de afine sau zmeura proaspata
  • O lingurita de unt de migdale

Pune laptele intr-o oala mica, apoi adauga fulgii de ovaz si lasa-i sa se gateasca la foc mic, timp de 5 minute. Cand terciul este gata, adauga semintele macinate si amesteca bine.

Pune terciul intr-un castron si decoreaza-l cu o mana de fructe de padure proaspete si cu untul de nuci. Serveste-l cald si, daca simti nevoia, adauga putin sirop de agave!

Foto: Instagram/@sarahs_day