Orice iubitor al cafelei sau ceaiului cunoaste efectele pozitive ale cafeinei. Cand abia poti sa-ti tii ochii deschisi, dupa primele inghitituri nivelul de energie creste rapid, concentrarea ajunge la maximum chiar daca te afli in mijlocul unei discutii plictisitoare, iar starea de spirit se imbunatateste simtitor, arata Asociatia Americana de Pshihologie.
Intrebarea e daca pe lista beneficiilor se afla si combaterea durerilor de cap. In unele cazuri, este posibil, scrie Shape. Neurologii analizeaza legatura controversata dintre cafeina si migrene si raspund daca aceasta poate elimina sau declansa durerile de cap.
Mecanismul durerii de cap
Sa vedem, mai intai, cum si de ce apare durerea de cap. Aceasta se produce cand terminatiile nervoase din creier sensibile la durere, nociceptorii, sunt stimulate in exces, explica Wade Cooper, neurolog si director la Headache and Neuropathic Pain Clinic de la University of Michigan Health. Potrivit National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS), stresul, anumite alimente, mirosuri si medicamente pot declansa aceasta suprastimulare.
Terminatiile nervoase trimit apoi mesaje catre talamus (statia releu din creier a senzatiilor de durere), iar acesta, la randul sau, le transmite catre alte zone ale creierului care controleaza raspunsul emotional la durere. Rezultatul: o durere surda de cap.
In timpul unei migrene, aceasta suprastimulare e si mai severa, iar sistemul nervos este, de asemenea, afectat, spune Dr. Cooper. „O migrena provoaca ceea ce numim sistem nervos amplificat, cand abilitatea de a interpreta lumina, sunetul, mirosul, atingerea devine dintr-odata supersonica”, explica acesta. In acest caz, vei simti greata, stare de voma si o sensibilitate ridicata la lumina, zgomot si mirosuri pe langa durerea de cap atunci cand te confrunti cu o migrena, arata NINDS.
„Cand acesti nervi devin foarte sensibili, declanseaza vasodilatarea – extinderea vaselor sanguine de pe suprafata creierului”, spune specialistul citat de Shape.
Cata cafeina trebuie sa consumi
Aici intra in joc cafeina, compus stimulant care se gaseste in mod natural in peste 60 de plante, conform National Library of Medicine. La persoanele care o consuma rar, cafeina are proprietati vasoconstrictoare, adica ingusteaza vasele sanguine prin constrangerea micilor muschi din peretii acestora, explica neurologul. Astfel, cafeina poate combate inflamarea vaselor sanguine care se produce in timpul durerilor de cap, reducand durerea. In acelasi timp, cafeina blocheaza receptorii din creier pentru neuromodelatorul adenozina, reducand activitatea neuronala si dand senzatia de somnolenta.
Studiu: Cofeina, principala cauza a migrenelor?
Aceste doua efecte combinate explica de ce, daca unele persoane consuma cafeina si nu sunt obisnuite, se simt uneori incarcate cu energie, iar starea lor de spirit se imbunatateste, deoarece contractia vaselor sanguine le reduce durerea de cap, arata Dr. Cooper.
Intrucat cafeina este absorbita rapid de intestine, poate reduce durerea de cap in 15-20 de minute. Trebuie sa bei intre 50 si 100 de miligrame de cafeina pentru a simti o imbunatatire a simptomelor, spune medicul. Conform Food and Drug Administration din SUA, o ceasca de cafea de 236 de mililitri contine 80-100 miligrame de cafeina, in timp ce aceeasi cantitate de cei negru sau verde contine 30-50 de miligrame.
O combinatie eficienta
Combinarea cafelei cu medicamente pentru migrene poate ajuta, de asemenea, la reducerea simptomelor, spune MaryAnn Mays, neurolog la Cleveland Clinic’s Neurological Institute’s Center for Headache and Pain. De exemplu, aspirina si paracetamolul combinate cu o doza eficienta de cafeina pot calma durerile de cap si migrenele. „Functioneaza pe mecanisme diferite ale durerii de cap – ai efectul analgezic din paracetamol, ai efectul antiinflamator al aspirinei si apoi cafeina”, explica ea.
Cercetarile confirma efectul benefic: combinatia de paracetamol, aspirina si cafeina are dovezi clare de eficienta si a fost folosita ca tratament de baza pentru migrene, potrivit American Academy of Family Physicians.
„Daca cineva nu consuma cafeina si are o durere de cap, cred ca folosirea unui produs pe baza de cafeina sau consumul unei cesti de cafea este o idee grozava pentru calmare”, spune Dr. Cooper.
Totusi, cafeina nu te va scapa in mod sigur de durerea de cap, mai ales daca o consumi zilnic. „Daca cineva o consuma tot timpul, atunci corpul devine imun la ea. E atat de obisnuit sa aiba efectul cafeinei, incat aceasta isi pierde potentiala actiune benefica”, explica neurologul.
Ce e prea mult da dureri de cap
Daca consumi mai mult de 200 de miligrame de cafeina pe zi, este posibil sa te alegi cu dureri de cap, spune Dr. Mays. „Daca faci asta in mod obisnuit si dintr-odata te opresti, lipsa cafeinei poate sa declanseze o migrena”, explica ea.
Potrivit jurnalului stiintific Nutrients, migrena poate surveni in primele 24 de ore de la ultimul consum de cafea si poate dura pana la sapte zile daca nu consumi deloc aceasta substanta.
5 trucuri pentru a evita efectele secundare ale cafeinei, dezvaluite de experti
Cu cat consumul de cafeina era mai mare, cu atat sansele de a suferi de migrene dupa ce renunti este mai mare, arata publicatia citata de Shape. „Daca organismul tau era obisnuit sa consumi cafea in fiecare zi si renunti, atunci vasele de sange raman umflate si iritate”, spune Dr. Cooper. Din aceasta cauza, apare o durere de cap chinuitoare.
Pe de alta parte, persoanele care sunt predispuse la dureri de cap sunt sfatuite sa evite complet cafeaua, spune expertul, intrucat renuntarea brusca la aceasta bautura poate declansa migrene atroce, arata un studiu publicat de Nutrients. „Daca esti predispus la dureri de cap, cineva ca mine iti va spune ‘vreau sa renunti la cafeina ca sa incerci sa-ti resetezi sistemul nervos si sa nu ai complicatii in recuperarea dupa durerile de cap'”, a adaugat Dr. Cooper.
Foto: depositphotos.com