Adevarul despre dezinfectantul pentru maini facut acasa: Avertismentul expertilor

1
De Maria Constantin
3 apr. 2020

Cat de sigura este o solutie dezinfectanta pentru maini preparata pe cont propriu? Prea putin sau prea mult alcool strica, arata specialistii.

Numarul cazurilor confirmate de COVID-19 este in continua crestere, la fel si cererea de materiale de protectie. In primele zile ale pandemiei, dezinfectantul de maini s-a numarat printre cele mai solicitate produse si inca este foarte greu de procurat. Cererea neasteptat de mare i-a determinat pe multi sa-si faca singuri, acasa, solutie de dezinfectare.

Se pune, insa intrebarea daca solutia preparata pe cont propriu este sigura, mai ales dupa ce un copil din New Jersey lasat nesupravegheat a suferit arsuri, noteaza Refinery 29.

„Prepararea pe cont propriu a dezinfectantului poate fi complexa, iar retetele difera. CDC (Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA, n.r.) recomanda ca solutia dezinfectanta pentru maini sa contina minimum 60% etanol si 70% alcool izopropilic”, spune Hadley King, medic dermatolog in Manhattan.

Prea putin sau prea mult alcool strica

Corey L. Hartman, dermatolog la Skin Wellness Center din Birmingham and Chelsea, Alabama, considera ca desi dezinfectantul poate fi facut acasa, este important sa obtii o solutie eficienta si care sa previna problemele de sanatate. „Cat timp continutul de alcool este de cel putin 60%, atunci acesta este eficient si curata bine mainile. Cu cat continutul de alcool e mai mare, cu atat cresc si sansele de a suferi iritatii ale pielii”, avertizeaza el.

Daca nu stii bine ce procent de alcool trebuie sa contina amestecul de substante, atunci poti irosi alcool pretios, acesta fiind un alt produs foarte cautat, pe care l-ai fi putut folosi separat pentru a curata suprafa unor obiecte, de exemplu telefonul mobil, cheile sau computerul.

„Produsul finit trebuie sa contina 60% alcool dupa ce amesteci ingredientele. De aceea, daca folosesti 60% alcool, nu poti sa-l amesteci cu orice altceva sau il vei dilua prea mult, sub nivelul recomandat ceea ce ii diminueaza eficienta”, arata Zenovia Gabriel, dermatolog in Newport Beach, California.

Un fals sentiment de siguranta

Oricat de simplu ar parea sa torni niste alcool si aloe vera intr-un recipient, nu-i atat de usor sa faci dezinfectant acasa, avertizeaza expertii. „Trebuie sa faci calculele precis pentru a determina cum sa amesteci ingredientele, care pot fi alcool, aloe vera, uleiuri esentiale si peroxid de hidrogen. Si trebuie sa reduci si contaminarea, folosind ustensile si recipiente sterile”, spune Dr. King.

In plus, ca sa faci in siguranta dezinfectant acasa, specialista sugereaza sa te speli pe maini cel putin 20 de secunde cu apa calda si sapun.

„Poate fi ceva neclar pentru multi consumatori, iar daca fac amestecuri care nu sunt eficiente, le poate da un fals sentiment de siguranta”, spune ea.

Iritatii si alte probleme ale pielii

Efectele secundare ale solutiei preparate in casa trebuie luate in serios. Dermatitele si sensibilizarea pielii – uscarea, craparea, inrosirea, aparitia solzilor si inflamarea pielii – pot provoca mari probleme dupa folosirea dezinfectantului artizanal, in special daca procentul de alcool e prea mare, atrag atentia specialistii.

„Daca pielea mainilor se usuca sau este iritata, asta nu inseamna ca nu trebuie sa te mai speli pe maini si sa aplici dezinfectant”, spune Dr. King. Daca pielea este iritata sau lezata, expertii spun ca e mai indicat sa te axezi pe produsele de hidratare si sa eviti dezinfectantii cu uleiuri esentiale si parfum, aceste ingrediente fiind iritante.

Cum iti protejezi mainile si le mentii catifelate cand te speli si te dezinfectezi constant

Daca ai pielea uscata din cauza spalarii excesive a mainilor si a folosirii dezinfectantului, aplica creme sau solutii hidratante care creeaza o bariera hidratanta, precum cele cu acizi grasi sau ceramide (familie de molecule lipidice ceroase).

Fiecare dintre dermatologii consultati de Refinery 29 recomanda un produs pentru ingrijirea mainilor. „Aplica o crema de maini si acopera-le cu manusi din bumbac in timpul noptii pentru a ajuta bariera pielii sa ramana intacta”, spune acesta despre propunerea sa.

Apa si sapunul, cea mai buna aparare

In cele din urma, desi dezinfectantul este potrivit pentru curatarea mainilor, Dr. Zenovia Gabriel spune ca folosirea apei si a sapunului sunt cea mai sigura si mai eficienta metoda de a-ti dezinfecta pielea. „Pielea in sine este o bariera fenomenala in fata lumii exterioare, dar trebuie sa fie sanatoasa. Daca pielea este crapata sau uscata, este mai predispusa la infectii, pentru ca bariera e compromisa”, explica ea.

Asadar, tot ce trebuie sa faci este sa ai la indemana apa, sapun si crema hidratanta. Si foloseste doar dezinfectanti din comert aprobati daca nu ai cunostinte solide in domeniul chimiei pentru a-ti face solutie pe cont propriu.

Foto: Unsplash.com