Afla care sunt cele mai frecvente mituri despre infertilitate

1
De Anca Rusen
9 mai 2019

Deschizi laptopul si gasesti o multime de informatii despre infertilitate. Ce sa crezi? Ce este fals, ce este adevarat dintre toate miturile care circula in spatiul online si nu numai, ne-a explicat Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

Daca iti doresti din tot sufletul un copil, urmeaza-ti visul, crede si se va realiza. Nu te lasa coplesita de toate informatiile contradictorii pe care le regasesti pe internet. Iar daca nu reusesti sa obtii o sarcina naturala intr-un an de zile, nu te panica. Nu este bine sa fii suparata, trista sau speriata. Si nici sa crezi tot ceea ce auzi. Mergi la medicul specialist in infertilitate si afla daca intr-adevar exista o problema. Nu uita ca orice problema are o rezolvare, totul este sa o descoperi si sa o tratezi. La timp. Asa ca, nu-ti pune visul intr-un sertar, lupta pentru el!

Iata care sunt cele mai des intalnite mituri despre infertilitate:

Am un copil, nu este o problema sa raman din nou insarcinata – FALS

Fertilitatea in cuplu este afectata de multe ori de trecerea anilor, chiar daca in trecut obtinerea primei sarcini nu a ridicat probleme medicale. Astfel, daca dupa un an de incercari repetate si neprotejate cuplul nu obtine o noua sarcina are nevoie de investigatii suplimentare, caracteristice infertilitatii secundare.

Intrebarea pe care nicio femeie nu vrea sa o auda 

Obezitatea nu influenteaza aparitia sarcinii – FALS

Diagnosticul de obezitate aduce o multime de probleme atat pentru femei, cat si pentru barbati.

“In cazul femeilor, kilogramele in plus duc la aparitia tulburarilor de ovulatie, ceea ce echivaleaza cu lipsa sau cu un numar redus al menstruatiilor, de multe ori fara ovulatie. Obezitatea dezvolta rezistenta la insulina, ceea ce influenteaza nivelul hormonilor sexuali si creste riscul dezvoltarii sindromului ovarelor polichistice, o cauza frecventa a infertilitatii de tip feminin. In aceste cazuri, prima recomandare medicala este de a reduce numarul kilogramelor in plus, ceea ce ar putea duce la un echilibru hormonal al carui prim efect poate fi obtinerea sarcinii pe cale naturala”, ne-a explicat doctorul.

Varsta nu conteaza – FALS

Doctorul ne-a mai spus si ca declinul fertilitatii unei femei incepe de la 30 de ani. Din pacate, scade dramatic dupa 35 de ani. Iar aceasta nu este singura problema, deoarece inaintarea in varsta aduce si alte dificultati printre care se numara posibile fibroame uterine, infectii ginecologice, apar des obstructii ale trompelor uterine, toate acestea fiind cauze ale infertilitatii feminine.

Ce este infertilitatea si cum se poate trata?

Problema de infertilitate apartine doar femeii – FALS

Astazi, infertilitatea este o problema de cuplu, astfel ca este nevoie de investigatii medicale pentru ambii parteneri. De exemplu, conform primului studiu de infertilitate din Romania realizat la initiativa Asociatiei pentru Reproducere Umana din Romania, principala cauza de infertilitate masculina este legata de problemele la nivelul spermogramei, cu un procent semnificativ de 72%.

“Pe lista problemelor medicale masculine se adauga varicocelul si bolile cu transmitere sexuala. Sindromul ovarelor polichistice, endometrioza, aparitia menopauzei precoce sunt doar cateva dintre principalele cauze ale infertilitatii feminine”, a continuat doctorul Andreas Vythoulkas.

Ce este endometrioza si de ce sa nu amani vizita la medic!

Am diagnosticul de infertilitate. Pot obtine sarcina numai prin FIV – FALS

Medicul a precizat faptul ca diagnosticul de infertilitate se obtine doar in urma unor investigatii amanuntite. Acesta a mentionat ca recomandarea de fertilizare in vitro se face doar atunci cand alte metode de tratament ale infertilitatii – transferul intrafalopian de gameti (GIFT), transferul intrafalopian zigotic (ZIFT) sau inseminarea artificiala au esuat.

Foto: Shutterstock.com