Afla ce risti daca nu tratezi cariile dentare la timp

1
De Monica Radulescu
17 aug. 2018

Cariile netratate la timp duc nu doar la agravarea afectiunilor stomatologice si la pierderea dintilor, ci chiar la imbolnavirea intregului organism.

Pe termen lung, au de suferit inima, rinichii si articulatiile. Aceste complicatii pot fi prevenite daca urmam cateva sfaturi recomandate de dr. Florin Lazarescu, presedintele Societatii Europene de Cosmetica Dentara.

In Romania, 8 din 10 persoane au probleme cu dantura.

De vina este lipsa unei igiene orale corespunzatoare. Asa apar cariile, care duc la o multime de complicatii. „Putini oameni stiu ca aceasta neglijenta poate afecta inclusiv gingia si osul din jurul dintilor. Prin acumularea de bacterii, se produce o inflamatie – gingivita – care, initial, netratata, avanseaza catre parodontita. Din pacate, aceasta inflamatie contribuie la complicatii la nivelul intregului organism, precum diabet, boli cardiovasculare sau evolutii nefavorabile ale sarcinii. Ceea ce a fost dovedit clar pana in prezent este ca boala parodontala netratata creste glicemia cu risc de declansare a diabetului la persoanele predispuse sau un slab control al glicemiei in cazul celor diagnosticate deja cu diabet si care urmeaza tratament. Ca efecte asupra inimii si a vaselor sangvine, inflamatia din boala parodontala contribuie la formarea si amplificarea aterosclerozei (risc de tensiune arteriala mare si complicatii precum infarctul)”, explica dr. Lazarescu.

Medicul spune ca inclusiv sarcina poate fi afectata, daca viitoarea mama are probleme serioase cu dantura.

Spalatul pe dinti de doua ori pe zi este obligatoriu.

Ca sa nu se ajunga aici, trebuie sa ne spalam pe dinti de doua ori pe zi: dimineata si seara, timp de cel putin doua minute. Cum se face periajul corect? „Tehnica folosita este cea verticala, cu perii orientați la 45 grade fata de dinte”, recomanda dentistul. Este important sa folosim, pe langa periutele dentare, si dus bucal, ata dentara, dar si periute interdentare, pentru igienizarea suprafetelor la care nu avem acces cu periuta normala. „La persoanele care nu au nevoi aparte, periutele electrice ar trebui să fie prima alegere, pentru ca s-au dovedit a fi mai eficiente si ne usureaza periajul. Dar asta nu inseamna ca nu putem face o treaba buna si cu periutele manuale uzuale si sunt indicate cele medii ca duritate sau moi, dar dense, cu un numar mare de perisori. Alegerea periutei de dinti si modul in care se aplica pe dinti si se misca ar trebui personalizate de medicul dentist pentru fiecare pacient”, spune dr. Florin Lazarescu.

Periuta de dinti trebuie schimbata la fiecare trei luni.

Trebuie sa mai tineti cont de un aspect. Periuta de dinti trebuie schimbata la fiecare trei luni, si asta pentru ca dupa aceasta perioada scade capacitatea ei de a indeparta placa bacteriana. Sigur ca poate fi inlocuita si mai devreme, daca starea ei s-a deteriorat.

Vizita la medicul stomatolog macar o data pe an este obligatorie.

Pe langa igiena orala corecta, dar si alimentatia echilibrata, care sa includa multe legume si fructe, vizita la medicul stomatolog macar o data pe an este obligatorie. Asta pentru ca este mai simplu sa previi decat sa tratezi. Si chiar mai ieftin.

Foto: Shutterstock.com