Ai arsuri la stomac? Iata ce alimente trebuie sa eviti!

1
De Alice Moisescu
21 ian. 2019

Aciditatea gastrica este o problema des intalnita astazi, problema cu care se confrunta tot mai multe persoane. Principala cauza? Alimentatia, desigur!

Mancarurile de tip fast-food, dulciurile in exces sau bauturile carbogazoase… toate acestea contribuie la cresterea nivelului aciditatii din stomac.

Dar, inainte de toate, ce este hiperaciditatea gastrica?

Hiperaciditatea gastrica este o problema de sanatate de care se plang tot mai multe persoane in zilele noastre.

Procesul digestiv implica in mod natural productia de sucuri gastrice, substante care sunt necesare pentru digerarea alimentelor si absorbtia nutrientilor in organism, care contin in mod natural o anumita concentratie de acid clorhidric. Atunci cand creste cantitatea de acid clorhidric din stomac, apare hiperaciditatea, afectiune ce provoaca disconfort la nivelul stomacului.

De regula, excesul de aciditate gastrica reprezinta un semnal care atrage atentia asupra stilului de viata, a obiceiurilor alimentare nesanatoase, a administrarii unor medicamente periculoase sau chiar prezenta unor afectiuni.

Iata care sunt principalele alimente al caror consum va trebui sa il reduci daca si tu suferi de hiperaciditate:

1. Produsele procesate

Chipsurile, cerealele, covrigeii… toate aceste produse cu continut mare de sare sau de zahar sunt dintre cele mai periculoase. La fel de nocive pentru sanatatea stomacului sunt si cele prajite. Evita-le pe cat posibil, asadar.

2. Carnea grasa

Carnea grasa, ca cea de tip fast-food sau cea prajita (burgerii, puiul prajit, mezelurile etc.) prezinta un continut ridicat in grasimi si uleiuri grase, deosebit de periculoase pentru intreg organismul nostru, nu numai pentru stomac.

3. Laptele

Majoritatea produselor lactate sunt bogate in grasimi si multe dintre ele pot provoca hiperaciditate. Daca si tu te numeri printre persoanele care se simt rau dupa consumul de lapte, branza sau iaurturi, incearca sa renunti la ele pentru o perioada.

4. Ouale

Ouale sunt in principiu alimente sanatoase, insa daca suferi de reflux gastroesofagian, trebuie sa le eviti sau sa le reduci consumul, cel putin.

5. Fructele si legumele acide

Atunci cand consumi alimente bogate in acizi, iti va creste si aciditatea din stomac. Evita asadar fructele precum lamaile, portocalele, mandarinele sau grepfruitul si legumele precum rosiile, sfecla, ardeiul iute, lintea sau fasolea.

6. Cafeaua

O ceasca de cafea pe zi este mai mult decat suficienta, avertizeaza specialistii. Atunci cand consumi cafea in exces, riscul de hiperaciditate creste.

Pentru cei care sufera deja de reflux gastroesofagian este recomandat consumul de ceai verde sau de musetel in locul cafelei.

7. Alcoolul

Multe dintre bauturile cu continut ridicat in alcool nu sunt foarte acide. Cu toate acestea, berea si vinul sunt bauturi care agraveaza simptomele de aciditate.

8. Condimentele

Produsele condimentate, de asemenea, fac parte din alimentele interzise spre consum, atunci cand suferi de reflux gastroesofagian. Acestea nu numai ca produc aciditate in stomac, insa dau si arsuri.

Foto: Shutterstock.com