De exemplu, daca esti racita te poti confrunta cu tuse care nu te lasa sa adormi, nas infundat care te face sa te trezesti peste noapte, frisoane sau febra. Toate acestea te impiedica sa ai un somn odihnitor sau chiar sa nu poti dormi deloc.
Prin urmare, nu e gresit sa spunem ca felul in care dormim ne poate oferi indicii importante cu privire la starea noastra de sanatate.
Daca faci asta inainte de culcare vei avea un somn mult mai odihnitor
Iata cateva afectiuni care pot fi responsabile pentru problemele tale de somn, potrivit specialistilor citati de huffpost.com:
Insomnie hormonala
O forma de insomnie, insomnia hormonala apare ca rezultat al fluctuatiilor hormonale, iar din moment ce hormonii sunt stransi legati de ciclul de somn, pot sa apara tulburari de somn atunci cand acestia sunt afectati.
Daca te confrunti cu insomnie persistenta, este posibil sa ai un nivel scazut de melatonina. Melatonina este hormonul produs de creier care regleaza ceasul intern al organismului si, prin urmare, somnul. Nivelul melatoninei scade odata cu varsta, iar o scadere a melatoninei a fost asociata cu cresterea riscului de dementa, diabet de tip 2 si fluctuatii ale starii de spirit.
Lipsa cronica de somn creste riscul de diabet de tip 2: degeaba mananci sanatos daca nu dormi destul
Discuta cu medicul tau, care iti va testa nivelul de melatonina din corp prin intermediul testelor de sange, saliva sau urina.
Nivel scazut de progesteron
Un nivel scazut al progesteronului, un alt hormon esential din organism, poate intrerupe ciclul de somn profund ducand la aparitia insomniei, a transpiratiilor nocturne si a apneei in somn.
Acest lucru se intampla pentru ca progesteronul joaca un rol important in instalarea somului, fiind un hormon care calmeaza creierul si mai este numit si „antidepresivul” natural al organismului. Acesta stimuleaza receptorii GABA din creieir, oferind un efect calmant, esential pentru un somn profund.
Pentru a verifica nivelul progesteronului, medicul tau iti va recomanda un test de sange. Daca nivelul este scazut, ti-ar putea prescrie un tratament de substitutie hormonala.
Diabet
Numeroase persoane care sufera de diabet de tip 2 se pot confrunta cu tulburari de somn. Motivul este nivelul instabil al zaharului din sange – daca este prea mic provoaca insomnie si oboseala, iar daca este prea mare duce la urinari frecvente in timpul noptii.
Studiu: lipsa somnului afecteaza calitatea vietii si creste nivelul de anxietate
Lipsa somnului creste productia de grelina, hormonul responsabil pentru senzatia de foame, si suprima leptina, hormonul care indica satietatea. Prin urmare, tulburarile de somn pot face ca o persoana sa simta senzatie intensa de foame si pofta de dulce. Acest lucru apare in special in cazul celor care se confrunta cu diabet de tip 2.
Tensiunea arteriala mare
Studiile au aratat ca persoanele care au tensiune arteriala mare se confrunta adesea cu insomnie.
Tensiunea mare apare atunci cand sangele este pompat cu putere prin vasele de sange. Acest lucru afecteaza vasele de sange si poate provoca dureri de cap, probleme de respiratie si chiar dureri in piept.
Daca te confrunti cu insomnie care nu pare sa cedeze, ar putea fi un semn ca ai tensiune ridicata. Foloseste un tensiometru pentru a-ti verifica frecvent tensiunea si discuta cu medicul tau de familie sau un medic cardiolog.
Hipertiroidism
Hipertiroidismul apare atunci cand glanda tiroida produce o cantitate prea mare de hormoni tiroidieni. Hormonii produsi de glanda tiroida influenteaza temperatura corpului, ritmul cardiac si chiar greutatea.
Insomnia se transmite genetic? Ce spun cercetatorii
Dereglari ale functiei tiroidiene pot sa provoace probleme de somn. Adesea, o persoana care sufera de hipertiroidism poate avea simptome precum fluctuatii ale starii de spirit, nervozitate si anxietate care poate provoca tulburari de somn.
Cei care sufera de hipertiroidism se pot confrunta atat cu dificultatea de a adormi, cat si de a-si mentine un somn neintrerupt de-a lungul noptii din cauza starilor de anxietate.
Un test de sange poate stabili nivelul hormonilor tiroidieni din sange.
Foto: depositphotos.com