Introducerea interdictiilor de a calatori nu protejeaza mereu oamenii impotriva infectiilor, insa cercetatorii sunt de parere ca vorbind despre destinatia pe care vrei sa o vizitezi, te poti feri de coronavirus.
Intr-un articol publicat de Annals of Internal Medicine, cercetatorii de la University of Texas Southwestern Medical Center scriu ca doctorii ar trebui sa-si intrebe pacientii despre calatoriile pe care acestia le-au facut.
Autorii numesc aceasta procedura „al cincilea simt” si spun ca e la fel de importanta ca verificarea temperaturii, ritmului cardiac si a tensiunii sanguine, scrie Mind Body Green. Exista cateva tari in care medicii americani isi sfatuiesc pacientii sa nu calatoreasca daca nu este absolut necesar in China, Iran, Italia si altele, dar si in orase din SUA in care coronavirusul a fost semnalat.
Vizitarea uneia dintre aceste tari sau a unui oras in care a fost depistat coronavirusul ar putea echivala cu expunerea la germeni periculosi si chiar la o infectie. Intrucat simptomele COVID-19 sunt similare cu cele ale gripei, fara sa cunoasca unde a calatorit pacientul, doctorul poate pune un diagnostic gresit.
Cazul din Dallas
Cercetatorii au analizat cazurile precedente de coronavirus, precum cele de SARS, MERS si epidemia de Ebola, si au realizat cat de important este istoricul calatoriilor in detectarea timpurie si precisa a infectiilor.
Autorii articolului au prezentat un exemplu din 2014, din timpul epidemiei de Ebola. Un pacient care s-a intors din Liberia s-a prezentat la spitalul din Dallas (SUA) cu simptome ce pareau minore (febra, dureri de stomac, ameteli, greata si dureri de cap), iar mai tarziu s-a dovedit ca avea Ebola. Daca ar fi stiut de la inceput unde calatorise omul, medicii ar fi facut imediat legatura cu simptomele lui.
COVID-19 a depasit SARS si MERS
Sandra Kesh, specialist in boli infectioase, avertizeaza ca simptomele coronavirusului si ale gripei pot fi similare, insa primul se raspandeste mult mai rapid.
Potrivit articolului citat, numarul cazurilor de COVID-19 l-a depasit pe cel al infectiilor cu SARS si MERS dupa numai sase saptamani de la semnalarea primului caz.
De ce ne temem de coronavirus, desi gripa a ucis mai multi oameni in Romania
Intrucat nu exista deocamdata un tratament pentru coronavirus, adaugarea acestei metode de screening ii poate ajuta pe medici sa faca legatura intre simptome si COVID-19 si sa ia masurile potrivite, scrie Mind Body Green.
In plus, oriunde ai calatori, asigura-te ca ai o igiena potrivita, pastrandu-ti mainile curate, evitand atingerea fetei si stand la cel putin doi metri de persoanele care au simptome de gripa.
Foto: Getty Images.