In ultimii ani, alergiile alimentare au devenit tot mai frecvente, iar milioane de copii si adulti sufera. Cercetarile arata ca procentul adultilor care se confrunta cu alergii alimentare se dubleaza in fiecare deceniu.
Exista mai multe opinii stiintifice despre ce ar trebui sa manance si ce sa evite persoanele cu alergii alimentare, dar un lucru este cert: aceste afectiuni se inmultesc si schimba pentru totdeauna relatia noastra cu mancarea.
Nutritionista Katherine Maslen explica intr-un articol publicat de Mind Body Green de ce sunt tot mai frecvente alergiile alimentare si ce putem face pentru a le evita.
Alergie sau intoleranta?
Alergia alimentara apare cand avem o reactie a sistemului imunitar la un aliment sau doar la o parte a acestuia. De obicei, aceasta reactie este mediata de IgE4, un anticorp pe care organismul il produce ca raspuns la alergen. Nivelurile ridicate de IgE pot provoca insa o cascada de reactii precum inrosirea pielii, mancarime, umflaturi, ameteli si cel mai amenintator simptom – anafilaxia (inchiderea cailor respiratorii).
Intoleranta alimentara, in schimb, este de obicei localizata in sistemul digestiv. Desi poate avea simptome precum dureri de cap si iritatii ale pielii, acestea nu sunt direct provocate de sistemul imunitar. Intolerantele alimentare sunt, de asemenea, in crestere la nivel mondial.
Un alt detaliu important pe care Maslen il scoate in evidenta este ca oamenii n-au fost mereu alergici la alimente, aceste afectiuni fiind relativ noi. Pana in secolul al XIX-lea nu au fost diagnosticate, iar in cea mai mare parte a secolului XX, au fost rar observate. In ultimul deceniu, insa, spitalizarile cu alergii alimentare severe s-au dublat in Australia, SUA si Marea Britanie. Si mai alarmant este ca internarile copiilor de patru ani sau mai mici au crescut de cinci ori.
Exista cativa factori care joaca un rol important, insa cercetarile arata ca legatura dintre sistemul imunitar si microbiomul intestinal joaca un rol important. In intestine exista numeroase bacterii, enzime si alte organisme care joaca un rol critic pentru sanatate. Se stie ca peste 80% din sistemul imunitar este localizat in intestine si testeaza constant alimentele si alte substante pentru a vedea daca sunt sigure pentru organism.
Sensibilitatea la unele alimente poate fi declansata de aceasta intoleranta rara
Legatura dintre sistemul imunitar si intestine incepe din copilarie. Mai multe studii au legat microbiomul copiilor de riscul de a avea alergii. Copiii mostenesc microbiomul mamei si cu fiecare generatie diversitatea si sanatatea microbiana sunt in declin.
Factorii care pot influenta microbiomul unui copil si implicit riscul de alergie includ alaptarea, cat de des este spalat si ce alimente sunt introduse in hrana lui in primii ani de viata.
Folosirea antibioticelor joaca, de asemenea, un rol. Acestea altereaza microbiomul si au fost asociate cu dezvoltarea alergiilor la copii. Un studiu efectuat pe aproape 800.000 de copii a descoperit ca antibioticele au contribuit la o crestere cu 14% a riscului de a dezvolta alergii si la o crestere cu 51% a riscului de a suferi un soc anafilactic, dar si faptul ca micutilor carora li s-au administrat medicamente pentru blocarea acidului gastric (pentru reflux si colici) aveau un risc dublu de a face alergii.
Ce poti face daca ai alergie alimentara?
Principalele recomandari pe care nutritionista le ofera pacientilor sai sunt:
– foloseste cel putin doua tipuri de alimente cu proprietati probiotice in dieta zilnica: muraturi, kefir, iaurt, varza murata sunt cateva exemple bune.
– mentine o dieta bazata in intregime pe mai multe tipuri de fibre vegetale: legume, nuci, seminte, avocado, verdeturi si fructe cu coaja intreaga.
– evita antibioticele pe cat posibil avand grija de sistemul tau imunitar: dormi bine, mananca alimente bune si tine stresul sub control.
– urmeaza o dieta bogata in bioflavonoide precum quercetina, care se regaseste in ceapa, afine, mure, coaja de lamaie si in mere, si care ajuta la modularea raspunsului imunitar.
– foloseste probiotice. Unul dintre cele mai raspandite si despre care cercetarile atesta ca are rezultate bune in refacerea florei intestinale este Lactobacillus rhamnosus GG17.
In plus, evitarea unor alimente este importanta pentru persoanele cu alergii alimentare. Concentrarea pe sanatatea intestinelor si pe sanatatea sistemului imunitar prin diferite strategii poate ajuta, dar pacientii pot beneficia si de sfaturile medicului care poate prescrie medicamente specifice pentru modularea functiei imune si sustinerea sanatatii intestinelor.
Foto: Freepik.com