Alimentatia in sarcina: ce alimente sa consumi mai des si ce sa eviti in dieta ta daca esti insarcinata

1

Daca planuiesti sa ramai insarcinata sau esti deja, felicitari! Este momentul sa fii atenta la corpul tau, in care se dezvolta o mica minune.

Alimentatia in sarcina este unul dintre cele mai importanta aspecte de care o viitoare mamica se preocupa. Anumiti nutrienti sunt esentiali in aceasta perioada.

Este recomandat sa urmaresti semnele pe care ti le da organismul tau si sa alegi alimentatia care ti se potriveste. De asemenea, medicul tau iti poate da recomandari personalizate, in baza analizelor tale.

Exista, totusi, cateva indicatii generale dupa care te poti ghida pentru a te asigura ca bebelusul se dezvolta armonios in burtica ta.

Simptome de sarcina. Primele semne care iti dau de veste ca esti insarcinata

Alimentatia in sarcina: nutrienti importanti

Calciu

  • Branza pasteurizata
  • Lapte (inclusiv optiuni fara lactate, cum ar fi laptele de migdale)
  • Legume verzi, cu frunze inchise la culoare
  • Peste cu continut scazut de mercur (nivelul de mercur e important atunci cand alegi pestele in timpul sarcinii)
  • Migdale
  • Seminte de susan

Acid folic

Acidul folic ajuta la incurajarea dezvoltarii sanatoase a creierului, coloanei vertebrale si maduvei spinarii a fatului. Studiile sugereaza ca 70% dintre defectele tubului neural in timpul dezvoltarii fatului pot fi evitate cu un aport adecvat de acid folic. Asta e important pentru ca defectele tubului neural sunt asociate cu conditii precum spina bifida si anencefalia. Pe langa pastilele cu acid folic pe care ti le recomanda medicul, poti creste absorbtia consumand anumite alimente.

  • Linte
  • Fasole
  • Legume verzi cu frunze (cum ar fi spanacul, salata verde, kale si broccoli)
  • Fructe citrice
  • Nuci
  • Fasole

Fier

  • Carne slaba de vita si porc
  • Fructe uscate
  • Fasole
  • Sardine
  • Legume verzi cu frunze

Deficienta de fier in timpul sarcinii poate duce la unele pofte neobisnuite. Daca poftesti la lucruri non-alimentare, cum ar fi gheata, detergent de rufe, pamant, lut, vopsea, este posibil sa ai o conditie cunoscuta sub numele de pica. Nu manca articole non-alimentare si discuta aceste pofte cu medicul tau.

Vitamina D

Vitamina D lucreaza impreuna cu calciul pentru a sprijini cresterea sanatoasa a fatului – in special pentru dezvoltarea dintilor, oaselor, pielii sanatoase si a vederii.

Surse bune de vitamina D sunt laptele fortificat cu vitamina D, ouale, nucile si pestele gras, cum ar fi somonul. Expunerea la soare converteste, de asemenea, un compus chimic din pielea ta in vitamina D. Dar, ca intotdeauna, asigura-te ca folosesti crema cu factor de protectie ridicat.

Omega-3

  • Peste gras cu continut scazut de mercur, precum somonul, heringul si sardinele
  • Fructe de mare gatite
  • Oua imbogatite cu Omega-3
  • Nuci
  • Seminte de chia

Proteine

Proteina este un nutrient important necesar pentru crestere si dezvoltare. Ii ofera corpului tau energie si ajuta la construirea si repararea creierului, muschilor si sangelui.

  • Fructe de mare gatite, cu continut scazut de mercur
  • Carne slaba si pasari de curte
  • Oua
  • Fasole
  • Mazare
  • Produse din soia
  • Nuci si seminte nesarate

Alimente de evitat in sarcina

In timpul sarcinii, schimbarile hormonale pot scadea sistemul tau imunitar si te expun la un risc mai mare de a contracta o boala transmisa prin alimente. Si desi nimeni nu vrea sa se confrunte cu efectele intoxicatiei alimentare, riscul poate fi mult mai mare in timpul sarcinii.

Cand esti insarcinata, esti de 20 de ori mai predispusa sa te imbolnavesti de listerioza, un tip de intoxicatie alimentara care creste riscul de nastere prematura, avort spontan si chiar deces fetal.

Evita alimentele care contin oua crude, proteine necoapte, carne procesata si produse lactate nepasteurizate.

  • Sushi
  • Carnea de pasare si de vita in sange sau insuficient gatita
  • Oua insuficient gatite si crude
  • Maioneza sau sosuri care au la baza maioneza
  • Mezeluri reci – crud uscate sau afumate – cum ar fi curcan, sunca, carnati sau salam
  • Sucuri nepasteurizate – cuvinte precum „natural” sau „proaspat stoarse” sunt indicii ca nu au fost pasteurizate
  • Branzeturi moi, cum ar fi feta, brie, Camembert, gorgonzola sau branzeturi proaspete. Consuma numai branzeturi care sunt etichetate ca fiind „fabricate cu lapte pasteurizat”

Echilibrul este esential in alimentatia femeii insarcinate

Alimentatia in sarcina trebuie sa fie echilibrata, asa ca asigura-te ca mananci fibre, proteine, carbohidrati si grasimi sanatoase in proportiile recomandate de medic. Nu este nevoie sa mananci „pentru doi” caci, daca ii oferi toti nutrientii necesari, organismul tau va sti exact cum sa se asigure ca amandoi sunteti sanatosi.

Foto: Freepik.com