Daca te pregatesti sa devii mamica si iti doresti sa alaptezi la san este foarte important sa te documentezi. Toate proaspetele mamici isi pun intrebari de genul: oare cat trebuie sa mananc? Oare ce alimente sa evit atunci cand alaptez?
Specialistii de la vestita clinica Mayo raspund acestor intrebari si te pot ajuta sa cunosti mai multe lucruri despre ce e bine si ce nu e bine sa faci atunci cand alaptezi la san.
Am nevoie de extra-calorii?
Da, trebuie sa mananci mai mult, insa extra-calorii inseamna cu 300-400 de calorii pe zi mai mult pentru a sustine nivelul de energie al organismului.
10 metode ca sa-ti revii mai repede dupa cezariana
Ca sa completezi dieta ta cu aceste 300-400 de calorii in plus nu trebuie sa te gandesti ca poti sa mananci foarte mult. Opteaza pentru alimente hranitoare, cum ar fi o felie de paine integrala cu o lingura de unt de arahide natural, o banana mica sau un mar si 227 de grame de iaurt. Asta inseamna sa consumi cu 300-400 de calorii mai mult pe zi, nicidecum sa exagerezi!
Ce alimente trebuie sa consum?
Opteaza pentru surse bune de proteine, cum ar fi carnea slaba, ouale, lactatele, lintea, fasolea si fructe de mare sarace in mercur, recomanda specialistii de la clinica Mayo. De asemenea, este foarte important sa alegi o varietate de cereale integrale, precum si fructe si legume.
Cum slabesti sanatos dupa nastere
Suplimentele prenatale trebuie luate in continuare pe perioada alaptarii la san sau macar pana la 6 luni cand incepi diversificarea.
Ce cantitate de lichide trebuie sa consum?
Trebuie sa bei frecvent apa, de preferat inainte sa simti senzatia de sete. De asemenea, daca ai constatat ca la mictiune urina este de culoare galben-inchis trebuie sa te asiguri ca vei consuma apa, deoarece acesta este un semn de deshidratare.
Stai departe de sucurile carbogazoase, deoarece contin prea mult zahar si te pot impiedica sa slabesti dupa nastere. In plus, daca bei prea multe bauturi cu cofeina poti agita bebelusul si ii poti perturba somnul.
Pot sa am o dieta vegetariana?
Da, insa este foarte important sa alegi alimente hranitoare si sa te informezi inainte de a adopta o dieta vegetariana ce se bazeaza pe alimente nesanatoase, cum sunt cartofii prajiti sau produsele de patiserie. Consuma alimente bogate in fier, proteine si calciu (linte, cereale integrale, mazare, legume cu frunze verzi, smochine uscate, citrice, oua, lactate, soia, leguminoase, nuci, seminte, tofu). Vorbeste cu un nutritionist despre suplimentele cu vitamina B12, care se regaseste in mod exclusiv in produsele de origine animala, dar este esentiala pentru creierul bebelusului.
Ce alimente si bauturi sa evit?
Alcoolul trebuie evitat cu strictete, deoarece orice cantitate (oricat de mica) este daunatoare pentru sanatatea bebelusului. In cazul in care ai consumat o cantitate mica de alcool, este de preferat sa astepti 2-3 ore pana sa alaptezi la san copilul.
Cofeina perturba somnul bebelusului, insa consumata in cantitati mici nu s-a dovedit a fi periculoasa pentru sanatatea lui.
Exercitii de gimnastica pe care le poti face in primele 6 saptamani postnatale
Peste si fructe de mare. Trebuie sa le consumi cu atentie, deoarece chiar daca sunt surse bune de calciu si acizi grasi Omega-3, ele pot ascunde cantitati mari de mercur. Acesta este periculos pentru dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului. Poti sa consumi sardine, somon, ansoa, ton, insa limiteaza-te la o portie pe saptamana.
Dieta mea poate sa irite bebelusul si sa stimuleze reactii alergice?
Anumite alimente si bauturi pot sa predispuna bebelusul la stari de irascibilitate sau sa genereze o reactie alergica. Este foarte important sa ai grija la alimentatia ta, iar daca ai remarcat ca bebelusul este iritat, face des diaree, congestie nazala si iritatii de scutec este bine sa discuti cu medicul. Unele femei au constatat ca e bine sa evite laptele de vaca, alunele, soia, graul, ouale, porumbul, alimentele picante, ceapa, varza, usturoiul, insa nu exista studii care sa demonstreze ca acestea ar fi considerate rele in general. Opteaza pentru alimente sanatoase si daca ai constatat ca vreunul are un impact negativ asupra starii bebelusului, evita-l!
Foto: Shutterstock.com