7 alimente care combat oboseala cronica: nu trebuie sa-ti lipseasca din dieta!

1
De Maria Constantin
5 apr. 2022

Dieta joaca un rol important in atenuarea simptomelor oboselii extreme. Aceste alimente iti furnizeaza energia de care ai nevoie.

Uneori te simti coplesita de oboseala. Insa una e sa fii obosita dupa cateva nopti in care ai dormit prost si cu totul altceva sa resimti o oboseala nefireasca, oricat de mult ai dormi, care dureaza zile, saptamani sau chiar luni.

Daca letargia de care suferi este cronica si te simti epuizata in fiecare zi, este posibil sa fi trecut de limita normala a oboselii si sa suferi de o afectiune serioasa, cunoscuta drept sindromul oboselii cronice. Iar pentru a o invinge trebuie sa faci cateva schimbari majore ale stilului tau de viata, scrie Well+Good.

Ce este oboseala cronica?

„Sindromul oboselii cronice este o tulburare, numita si encefalomielita mialgica, in care o persoana experimenteaza oboseala extrema timp de sase luni sau mai mult ce nu poate fi explicata de o afectiune medicala”, explica nutritionista Ginger Hultin, proprietara platformei ChampagneNutrition si autoarea cartilor „Anti-Inflammatory Diet Meal Prep” si „How To Eat To Beat Disease Cookbook”.

Oboseala extrema se distinge de cea obisnuita prin faptul ca adesea afecteaza starea de spirit si productivitatea, astfel incat nu-ti mai poti indeplini sarcinile obisnuite si sa ramai cu suficienta energie pentru a socializa si a face miscare.

„Aceasta afectiune ii impiedica pe oameni sa-si indeplineasca activitatile normale, asa ca e important sa consulti un doctor. Chiar si fara acest diagnostic, multi oameni resimt oboseala cronica, fiind privati de somn, cu energie scazuta si nu se simt bine”, spune Hultin.

Oboseala cronica te scoate din ritmul tau obisnuit si te mentine intr-o continua stare de retragere. „Ii impiedica pe oameni sa se implice in vietile lor si astfel isi pierd munca sau evenimentele sociale, ajung sa aiba dificultati in indeplinirea unor activitati banale din rutina si stilul lor de viata”, adauga experta.

Nu exista un tratament standard pentru oboseala cronica, dar schimbarile din stilul de viata si alte metode terapeutice pot reduce simptomele. Intrucat aceasta efectiune este greu de diagnosticat si de tratat, de regula terapia vizeaza simptomele. Dieta joaca un rol important, intrucat alimentele pe care le consumam pot ajuta organismul si mintea sa-si foloseasca mai bine energia.

Unele studii au aratat ca exista o legatura intre oboseala cronica si inflamatia din corp. Consumul de alimente cu proprietati antiinflamatorii poate combate simptomele afectiunii. Iata care sunt cele mai bune alimente pe care trebuie sa le introduci in dieta daca suferi de oboseala cronica!

Cerealele integrale

„Corpul are nevoie de carbohidrati pentru energie, iar consumul zilnic de cereale integrale, bogate in fibre si proteine, ajuta la echilibrarea glicemiei si a nivelului de energie si ofera o sursa bogata in vitamine si minerale”, arata Hultin. Sunt multe optiuni in acest sens, de la orezul brun si ovaz, la hrisca, farro si quinoa. Savureaza-le la micul dejun, ca gustari (batoane cu cereale si diverse amestecuri) si in salate cu tofu sau peste!

Fasolea si lintea

„Include fasolea si lintea, bogate in fibre, in cel putin un meniu pe zi, pentru ca vitaminele B si aportul de fier sustin productia de celule rosii si sunt esentiale pentru combaterea oboselii”, recomanda nutritionista. Fasolea si lintea au un continut mare de proteine, esentiale pentru furnizarea de energie pe parcursul zilei, dar si de potasiu si magneziu, elemente foarte eficiente impotriva oboselii.

Te simti obosita cand te trezesti? Iata care ar putea sa fie cauzele

Verdeturile si legumele

Spanacul, kale, broccoli si varza de Bruxelles sunt pline de vitamine care energizeaza organismul, sprijinind sanatatea intestinelor si intarirea sistemului imunitar. „Cand esti obosit cronic, esti mai vulnerabil si mai predispus la imbolnavire, asa ca mentinerea unui sistem imunitar puternic este cruciala”, spune Hultin. „Mananca zilnic verdeturi la pranz si la cina. Consumarea lor iti da un plus de fibre, antioxidanti antiinflamatori si vitamina C, care iti imbunatatesc sanatatea intestinelor, inima si sistemul imunitar. Sunt bogate si in vitamine care dizolva grasimea, precum vitaminele A, E si K”, recomanda nutritionista.

Nucile

„Toate fructele cu coaja lemnoasa sunt benefice, dar nucile sunt o sursa grozava de acizi omega-3 antiinflamatori”, spune Hultin. „Omega-3 este cunoscut si pentru ca sprijina sanatatea creierului si procesele cognitive si ajuta la reducerea riscului de boli cerebrale. Nucile sunt bogate si in fibre, proteine si grasimi nesaturate sanatoase pentru inima, asa ca adauga-le in micul dejun sau ca gustare macar o data pe zi”, recomanda ea. Poti sa adaugi nuci la cereale, salate sau in combinatie cu semintele de chia (pentru o portie dubla de omega-3 si fibre).

Fructele de padure

„Orice tip de fructe de padure iti va da un adaos insemnat de vitamina C si de antioxidanti unici care ii pot ajuta pe cei care sufera de oboseala. Fructele de padure sunt bogate si in fibre si au efect antiinflamator”, spune experta. Toate fructele de padure sunt energizante, savuroase si sanatoase, asa ca bucura-te de intreaga gama: mananca afine, mure, zmeura, fragi, coacaze, toate sunt grozave si le poti adauga in iaurtul grecesc, smoothie sau in bolul cu cereale.

Foto: depositphotos.com