Lasand la o parte rutina de ingrijire zilnica pe care o practicam, cu unele modificari impuse de carantina, in aceasta perioada ne-ar putea fi de ajutor sa urmarim cativa bloggeri pentru a ne hrani cu motivatia lor si a descoperi idei noi. Iar nutritionista Catia Ruthner nu dezamageste pe nimeni – viziunea sa in privinta combaterii anxietatii se bazeaza pe puterea alimentelor. In fond, cui nu-i place sa afle ce e bine sa manance pentru a duce o viata sanatoasa?
E firesc ca in perioadele in care esti mai stresata, cum e carantina impusa de COVID-19, sa consumi mai mult alimente care iti dau senzatia de confort, sau sa iei mai multe gustari decat de obicei pentru ca stai mai mult in casa, scrie L’Officiel. Ruthner ne impartaseste trucurile sale pentru a alege alimentele cele mai hranitoare si cele mai indicate pentru anxietate.
Ce alimente ar trebui sa consumi
Cele bogate in vitamina C scad nivelul de cortizol. Produs de glanda suprarenala, acest hormon este declansat de reactia organismului la un factor de stres. Consumand alimente bogate in vitamina C, ajuti buna functionare a sistemului nervos, ceea ce duce la instalarea unei stari de bine. Asadar, mananca portocale, acerola, lamai si kiwi.
Alimentele bogate in triptofan reduc simptomele anxietatii asupra creierului. Unul dintre cei opt aminoacizi esentiali, triptofanul mareste productia de serotonina, supranumita hormonul fericirii, si contribuie la generarea senzatiei de relaxare si a starii de bine. Catia Ruthner recomanda doua portii pe zi de alimente bogate in triptofan. Mai exact: carne de pasare de curte, oua, branza, seminte de floarea soarelui, peste, mazare, banane.
Alimentele bogate in omega-3 ajuta la reducerea simptomelor anxietatii pentru ca sunt bogate in EPA si DHA, acizi grasi care imbunatatesc functionarea creierului. Adauga in dieta: ton, somon, sardine, seminte de in si chia.
Alimente care scad anxietatea. Invata sa ai grija de tine si de sanatatea ta!
Alimentele bogate in vitamina B, in special B6, B12 si acid folic, sunt foarte importante pentru sistemul nervos pentru ca participa la productia de serotonina. Consuma: fasole, lapte, oua, iaurt, orez brun, ovaz, legume verzi, banane, ficat.
Alimentele bogate in magneziu imbunatatesc calitatea somnului si circulatia sanguina, acestea fiind doua componente esentiale ale starii de bine. Adauga in dieta: banane, avocado si cereale.
De ce sunt atat de speciale alimentele care combat anxietatea?
Catia Ruthner le spune tuturor pacientilor ca o dieta sanatoasa si echilibrata este una dintre cheile atenuarii efectelor anxietatii. Alimentele bogate in triptofan, magneziu, vitamina C, vitamina B, antioxidanti si omega-3 sunt esentiale pentru starea de bine fizica si mentala.
Ce alimente trebuie sa eviti
Zaharul si dulciurile in general, alcoolul si alte bauturi precum sucurile acidulate si cele procesate, produsele din faina procesata (prajituri, produse de panificatie si biscuiti), precum si produsele de fast food. Toate acestea trebuie evitate cat mai mult posibil.
Cat de importanta este dieta in tratarea anxietatii?
„Cred ca reeducarea alimentara este cheia vindecarii multor afectiuni ale corpului si sufletului. Trebuie sa privim cu mai multa atentie la ceea ce mancam, iar corpul va raspunde intr-un mod foarte pozitiv”, arata Ruthner. Nutritionista ofera si un ultim sfat: incearca sa faci intotdeauna alegeri alimentare bune pentru tine.
Foto: Instagram/Louise Thompson