Sunt bogate in vitamine, minerale, scad colesterolul, intaresc imunitatea si au foarte putine calorii. Cel putin trei dintre cele cinci mese zilnice trebuie sa contina verdeturi sub diferite forme: salate, ciorba, felul doi.
Papadia detoxifieaza si protejeaza ficatul
Ca orice alta planta, papadia poate sa isi gaseasca locul in mancare. Are aceleasi proprietati ca si verdeturile, fiind bogata in vitamine. Da un gust deosebit salatelor, datorita gustului sau putin amarui. „Este o planta nedreptatita si uitata, dar are proprietati extraordinare pentru detoxifierea organismului”, spune medicul nutritionist Eduard Adamescu care o recomanda ca un bun digestiv, un protector al ficatului si o sursa bogata de vitamina K. „Nu stiu de ce oamenii nu o consuma mai des. Poate pentru faptul ca o gasesc peste tot”, spune medicul.
Alimente de sezon. Rucola, un pic mai acrisoara
Este ruda nobila a papadiei, cu un gust putin mai acrisor, dar cu proprietati similare. Se foloseste, de asemenea, in salate. „Fata de umila papadie salbatica, rucola are mai putini nutrienti, dar este si ea benefica organsimului. O planta crescuta pentru comert va fi intotdeauna mai saraca in vitamine decat una salbatica, obisnuita cu vitregiile. Planta salbatica dezvolta mai multi fitonutrienti”, explica nutritionistul.
Leurda scade colesterolul
Este varianta salbatica a usturoiului. Datorita unui fitonutrient pe care il contine (alicina), are efect asupra virusurilor si poate fi utilizata impotriva gripelor si racelilor.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Shutterstock.com.