Toata lumea stie ca zaharul nu aduce niciun beneficiu, in afara de satisfactia de moment. Din contra, acesta creste inflamatia din corp si te face mai sensibila in fata multor afectiuni.
Cu toate acestea, zaharul alb nu este cel mai nociv lucru pe care l-ai putea consuma. De fapt, specialistii te sfatuiesc sa stai departe de urmatoarele alimente mai daunatoare decat zaharul. Odata ce afli despre ele, vei constata ca le consumai mai frecvent decat crezi.
3 alimente mai daunatoare decat zaharul pe care ar fi bine sa le eviti
1. Indulcitorii artificiali
Chiar daca ai impresia ca orice indulcitor este mai bun decat zaharul, te inseli. Da, mierea si siropurile de agave sau artar pot fi optiuni bune, insa stai departe de restul siropurilor.
Este vorba despre siropul de fructoza si glucoza, siropul de porumb si alte substante extrem de procesate, care iti fac mai mult rau decat zaharul brut. „Siropul de porumb este facut prin convertirea glucozei din planta in fructoza, un alt tip de zahar. Consumul mare de fructoza sub aceasta forma de sirop concentrat poate cauza problemele la nivelul ficatului”, explica Brooke Alpert, expert in nutritie.
De asemenea, tot in categoria indulcitorilor artificiali nocivi intra si aspartamul, gasit in bauturile carbogazoase si alte produse „fara zahar”. Desi crezi ca eviti inamicul principal, aspartamul este si mai periculos decat zaharul alb. „Creierul tau nu primeste niciodata semnalul ca pofta de zahar i-a fost satisfacuta, asa ca va cere si mai mult”, spune acelasi specialist. In plus, aspartamul iti poate creste pofta de mancare si poate duce la cresterea rapida in greutate.
Asadar, cand citesti eticheta produselor, nu cauta doar zaharul pe lista cu ingrediente. Fii atenta si la ceilalti indulcitori!
Daca vrei sa gasesti alternative sanatoase pentru zahar, poti folosi zaharul din flori de cocos, curmalele, bananele foarte coapte sau piureul de mere, atunci cand prepari prajituri acasa sau faci smoothie-uri dulci.
2. Uleiurile hidrogenate
Aceste tipuri de uleiuri se gasesc, preponderent, in produsele de tip fast food: burgeri, pizza, cartofi prajiti si alte alimente delicioase, dar nu foarte benefice pentru organismul tau.
„Daca nu este vorba despre ulei de masline, de cocos sau alte plante cunoscute, atunci uleiul respectiv nu ne aduce niciun beneficiu, ci dimpotriva”, explica nutritionistul Arianne Perry pentru Byrdie.com. Specialista spune ca uleiul hidrogenat este cu adevarat infricosator, caci corpul nostru se chinuie sa il proceseze, iar substantele rezultate din procesare sunt toxice.
In plus, acest tip de grasimi contribuie la ridicare nivelului de colesterol, respectiv la cresterea riscurilor de aparitie a bolilor cardiovasculare. Prin urmare, chiar daca acei cartofi prajiti nu au deloc zahar, pot fi mult mai nocivi.
Pentru alternative sanatoase la fast food si grasimi trans, incearca sa iti prepari cartofii la cuptor, cu putin ulei de masline. In mod similar, daca ai pofta de pizza, prepar-o acasa, din ingrediente curate si o branza cat mai naturala, precum mozzarella de bivolita sau branza de capra.
3. Carnea ultraprocesata
Vorbim despre burgeri, salam, cremvursti, chiftele si nuggets, precum si alte forme de carne pregatita la temperaturi mari, intr-o cantitate semnificativa de ulei. Aceasta pregatire a carnii duce la eliberarea unor substante toxice. In plus, produsele mentionate nu contin doar carne, ci o multime de alti conservanti, arome artificiale si foarte multa sare.
Asadar, daca nu vrei sa renunti total la carne, incearca sa consumi doar preparate din carne pura, pe care sa o condimentezi si sa o gatesti tu insati, la cuptor sau pe grill, cu o cantitate foarte mica de ulei.
Foto: Instagram/@gabriellecaunesil