Eden’s Gate a studiat sase persoane care au depasit varsta de 100 de ani si a descoperit ca aspecte precum dieta, miscarea, nivelurile de stres si statutul socio-economic a jucat un rol in longevitatea lor, scrie Eat This.
Cel mai in varsta subiect a fost Jeanne Louise Calment, din Franta, care a trait 122 de ani si a murit in 1997. Viata ei a ramas un mister, iar potrivit unei teorii lansata de cercetatorii din Moscova, ea avea o varsta mai mica atunci cand a murit. Misterul ramane, dar inainte de a muri, cand a fost intrebata despre secretele longevitatii sale, ea a indicat trei produse pe care le consuma.
Ciocolata neagra
Conform All That’s Interesting, Calment manca dupa fiecare masa o portie mare de ciocolata pana la varsta de 116 ani.
Pentru unii poate sa para o nebunie, insa altii spun ca e genial. Un studiu publicat de jurnalul stiintific Antioxidants & Redox Signaling a aratat ca ciocolata nu are efecte benefice doar pentru inima, ci ajuta si la prevenirea mai multor tipuri de cancer si boli infectioase, intrucat proprietatile sale imunomodulatoare stimuleaza sau suprima sistemul imunitar. Studiul a identificat si efecte beneficii metabolice si psihologice ale consumului de ciocolata.
Ciocolata neagra contine antioxidanti puternici care pot contribui la imbunatatirea sanatatii in cazul consumului moderat. Acestia reduc inflamatia, regleaza tensiunea sanguina si imbunatatesc functiile cerebrale gratie flavonoizilor care contribuie la protejarea sanatatii.
Nu toate tipurile de ciocolata sunt, insa, la fel de bune. Ciocolata neagra are un continut bogat in antioxidanti, insa cea puternic procesata, cu mult zahar, sau cea alba pot avea un efect opus pentru sanatate. Prea mult zahar provoaca inflamatie, cresterea glicemiei si a presiunii arteriale si chiar creste riscul de a suferi de boli cardiovasculare.
Asta nu inseamna ca nu te poti bucura de ciocolata preferata cand ti-e pofta, dar e bine sa stii care sunt cele mai sanatoase sortimente.
Uleiul de masline
Multi centenari traiesc in Zonele Albastre, regiunile din lume cu cele mai mari concentratii de locuitori cu varsta de peste 100 de ani. Desi Calment nu traia intr-una dintre aceste zone, ea consuma unele dintre produsele preferate ale acestor locuitori, printre care si uleiul de masline.
Potrivit Asociatiei Americane de Cardiologie, uleiul de masline contine grasimi monosaturate care furnizeaza vitamina E, ajutand la scaderea nivelului de colesterol din sange si, implicit, la reducerea riscului de boli cardiovasculare. De asemenea, uleiul de masline ajuta la mentinerea greutatii, a presiunii sanguine si reduce inflamatia.
Daca faci asta, e posibil sa traiesti cu 7 ani mai mult, spune un expert in longevitate
Un studiu publicat de Journal of the American College of Cardiology arata ca un consum ridicat de ulei de masline si folosirea acestuia in locul untului, margarinei sau maionezei are legatura cu prelungirea vietii. Cercetatorii au analizat doua studii realizate la Harvard pe un esantion de peste 92.000 de persoane sanatoase, barbati si femei, care au oferit detalii despre starea de sanatate si dieta la fiecare doi ani. Dupa 20 de ani, savantii au ajuns la concluzia ca cei care au consumat peste o jumatate de lingurita de ulei de masline pe zi au un risc mai scazut de deces decat cei care au consumat mai putin.
Vinul de Porto
Un astfel de vin dulce, combinat cu o dieta mediteraneana, a ajutat-o pe Calment sa se bucure de o viata lunga.
Potrivit Mayo Clinic, dieta mediteraneana a fost descoperita in anii ’50, cand s-a observat ca in tarile mediteraneene bolile cardiovasculare nu erau atat de raspandite ca in Statele Unite. De atunci, studiile au aratat in repetate randuri ca aceasta dieta ajuta la prevenirea bolilor de inima si a altor afectiuni grave, precum cancenrul, diabetul, obezitatea si declinul cognitiv.
In ce priveste vinul rosu, acesta a fost pus in legatura cu longevitatea, daca este consumat cu masura. Un pahar de vin „poate dezvolta manifestarea genelor cu rol cheie in longevitate si imbunatati sanatatea metabolica”, arata Antioxidants (Basel) Journal.
Potrivit The Journal of Epidemiology & Community Health, vinul usor este asociat cu o crestere de cinci ani a sperantei de viata. O cantitate mica de alcool poate ajuta la reducerea tensiunii si la reducerea riscului de mortalitate pe termen lung, precum si la cresterea sperantei de viata.
Vinul rosu este bogat in antioxidanti, care contribuie la reducerea mortalitatii din cauza anumitor tipuri de cancer si a bolilor cardiovasculare, mentioneaza British Journal of Nutrition.
Alti factori care favorizeaza longevitatea
Stresul redus ar putea fi un alt factor. Calment a avut privilegiul de a duce o viata linistita, sanatoasa, pe aproape intreaga durata a celor 122 de ani. Nu a avut niciodata o slujba full-time, asa ca e usor de presupus ca stresul ei a fost mai mic decat al unei persoane obisnuite. Intrucat nu a muncit mult, ea si-a putut permite sa se bucure de pasiunile ei si sa ramana activa, practicand tenisul, inotul, cantand la pian si pedaland.
Indiferent ce parere ai despre cea mai in varsta persoana din lume, sunt cateva lectii importante din povestea ei: mananca ciocolata, bea vin, pune ulei de masline extravirgin in orice si bucura-te de hobby-urile tale.
Foto: depositphotos.com