Daca te confrunti, asemenea mie, cu sindromul ovarelor polichistice, stii deja cate neplaceri poti ajunge sa experimentezi: de la ten gras si acnee si pana la stari de anxietate, depresie si insomnie. Vestea buna este ca dieta joaca un rol deosebit de important in gestionarea acestor simptome, astfel ca poti face cateva schimbari esentiale care te pot ajuta la echilibrarea hormonilor si la imbunatatirea starii generale de sanatate. Iata 7 alimente pentru sindromul ovarelor polichistice!
Somon
Somonul este bogat in acizi grasi omega-3, care au proprietati antiinflamatoare. Aceste grasimi sanatoase ajuta la reducerea inflamatiei si la imbunatatirea sensibilitatii la insulina. Include somonul in dieta ta prin preparate precum somon la gratar, salate cu somon sau somon afumat pe paine integrala. Aceste preparate vor fi ideale pentru o cina sanatoasa si echilibrata.
Avocado
Avocado este o sursa excelenta de grasimi sanatoase si fibre. Aceste grasimi mononesaturate ajuta la echilibrarea nivelului de hormoni si la mentinerea unei senzatii de satietate mai mult timp. Il poti consuma in salate, smoothie-uri sau tartinat pe paine prajita, alaturi de rosii cherry si ou.
Legume cu frunze verzi
Spanacul, kale si alte legume cu frunze verzi sunt bogate in vitamine si minerale esentiale, precum magneziul, care ajuta la reglarea ciclului menstrual si la reducerea simptomelor SOP. Le poti adauga in supe, salate sau smoothie-uri, pentru un plus de nutrienti.
Fructe de padure
Afinele, zmeura si capsunile sunt bogate in antioxidanti si fibre, care ajuta la reducerea inflamatiei si la stabilizarea nivelului de zahar din sange. Consuma-le ca gustari, in iaurturi sau smoothie-uri delicioase pentru a te bucura de beneficiile lor.
Nuci si seminte
Nucile si semintele, precum migdalele, semintele de chia si semintele de in sunt surse excelente de grasimi sanatoase, proteine si fibre. Acestea pot ajuta la echilibrarea hormonilor si la mentinerea senzatiei de satietate. Poti adauga seminte de chia in iaurturi, iar migdalele pot fi consumate ca gustare sau in salate.
Quinoa
Quinoa este o cereala integrala bogata in proteine si fibre. Este o alternativa excelenta la orez sau paste si ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange sub control. Poti folosi quinoa in salate, supe sau ca garnitura pentru diverse feluri de mancare (cum ar fi somonul la gratar sau pieptul de pui).
Iaurt grecesc
Iaurtul grecesc este bogat in proteine si probiotice care ajuta la mentinerea sanatatii digestive. Probioticele pot contribui la echilibrarea microbiomului intestinal, ceea ce poate influenta pozitiv nivelul de hormoni. Consuma iaurt grecesc cu fructe de padure sau miere pentru un mic dejun sanatos si echilibrat.
Daca iti doresti si mai multe informatii despre cum poti gestiona aceasta afectiune, iti recomand si articolul „Cum te poate ajuta coenzima Q10 daca suferi de sindromul ovarelor polichistice”.
Foto: Instagram/@fvlyacelik