3 alimente pentru sanatatea ochilor. Include-le in dieta ta pentru a-ti proteja vederea

1

Iti poti proteja sanatatea ochilor cu ajutorul alimentatiei. Iata ce recomanda medicii sa mananci mai des, pentru o vedere exceptionala si ochi mai putin obositi!

Pastrarea unei diete echilibrate si sanatoase este esentiala pentru a-ti mentine ochii sanatosi si poate contribui la reducerea riscului de a dezvolta afectiuni oculare. Afectiunile oculare grave pot fi evitate daca incluzi alimente care contin o serie de vitamine, nutrienti si minerale, cunoscute sub numele de antioxidanti. Afectiunile oculare pe care le-ai putea preveni cu o dieta sanatoasa includ:

-cataracta, care cauzeaza vedere tulbure

-degenerescenta maculara legata de varsta, care poate limita vederea

-glaucomul

-ochii uscati

-vedere nocturna slaba

Ochii au nevoie de mai multe tipuri de antioxidanti pentru a ramane sanatosi:

-luteina

-zeaxantina

-vitaminele A, C, E

-beta-caroten

-acizi grasi omega-3

-zinc

O dieta echilibrata este cel mai bine creata cu o varietate de proteine, lactate, fructe si legume. Incearca sa mananci un curcubeu in farfurie, incorporand mai multe tipuri de alimente in multe culori diferite. Ar trebui sa limitezi consumul de alimente nesanatoase, care sunt procesate, contin grasimi saturate sau sunt bogate in zahar.

3 alimente pentru sanatatea ochilor

Iata 3 dintre cele mai bune alimente pentru ochii tai. Cele mai multe sunt in general disponibile pe tot parcursul anului si la un pret rezonabil. Te poti bucura de ele ca atare sau in retete mai complexe.

Ardeiul gras

Ardeii grasi ofera cea mai multa vitamina C per calorie. Poate cel mai cunoscut nutrient sanatos pentru ochi este vitamina A, iar ardeii contin si multa vitamina A. Aceasta este buna pentru vasele de sange din ochi, iar stiinta sugereaza ca ar putea reduce riscul de a face cataracta. Retina are nevoie de multa vitamina A pentru a ajuta la transformarea razelor de lumina in imaginile pe care le vedem. De asemenea, fara suficienta vitamina A, ochii tai nu pot ramane suficient de umeziti pentru a preveni ochiul uscat.

Vitamina C se mai gaseste in multe legume si fructe, inclusiv in bok choy, conopida, papaya si capsune. De asemenea, vitamina A se gaseste si in morcovi, cartofi dulci, pepene galben si caise.

3 alimente nelipsite din dieta celei mai in varsta persoane din lume

Fasolea

Zincul este un mineral care ajuta la mentinerea sanatatii retinei si care poate proteja ochii de efectele nocive ale luminii. Cu toate acestea, zincul poate scadea cantitatea de cupru din corp, de care avem nevoie pentru a ajuta la formarea globulelor rosii din sange. Din fericire, le poti creste pe amandoua in acelasi timp cu toate tipurile de fasole.

Alte alimente bogate in zinc sunt stridiile, carnea rosie slaba, carnea de pasare si cerealele integrale. Nautul este, de asemenea, bogat in zinc.

5 alimente care pot preveni cancerul de colon si alte probleme ale sistemului digestiv

Ouale pentru sanatatea ochilor

Zincul dintr-un ou iti va ajuta organismul sa foloseasca luteina si zeaxantina din galbenusul acestuia. Culoarea galben-portocalie (indica vitamian A) blocheaza lumina albastra daunatoare sa afecteze retina. Acestia ajuta la cresterea cantitatii de pigment protector din macula, partea ochiului care controleaza vederea centrala.

Galbenusurile contin vitamina A, luteina, zeaxantina si zinc, care sunt toate vitale pentru sanatatea ochilor. Vitamina A protejeaza corneea.

Ouale si colesterolul ridicat. Recomandarile medicilor privind consumul acestui aliment

Prin consumul de oua, scazi riscul de afectiuni oculare grave, cum ar fi degenerescenta maculara legata de varsta si cataracta. Zincul ajuta, de asemenea, la imbunatatirea vederii nocturne.

Ouale sunt extrem de versatile si le poti consuma atat la mic dejun, pranz sau cina, fiind accesibile si gustoase!

Foto: depositphotos.com