Alimentele care iti dezechilibreaza sistemul digestiv si cauzeaza boli de stomac

1
De Cristina Tudor
5 sept. 2020

Ignoram deseori simptomele organismului, mai ales dupa venirea din vacanta.

Dureri abdominale, balonare, constipatie si tulburari de tranzit, semne de alarma pentru dezechilibrele florei intestinale si afectiuni digestive! Pot duce la inflamatie cronica si boli grave, ce e de facut?

Un dezechilibru aparut la nivel intestinal – cauzat fie de un episod acut de enterocolita sau o toxiinfectie alimentara, de infectii parazitare sau factori de mediu, fie chiar si de o dieta haotica – poate fi cauza aparitiei unor simptome recurente care s-ar putea sa perturbe starea de sanatate.

Afectiunile digestive si inflamatia cronica

Alimentatia avuta in vacante poate uneori provoca dezechilibre intestinale. Dezechilibrul florei intestinale sau disbioza intestinala poate genera aparitia unor simptome digestive usoare sau de scurta durata, dar aceste simptome ignorate, pot conduce la un dezechilibru mai grav sau instalat pe o perioada mai lunga de timp, ceea ce poate conduce mai departe la inflamatie cronica si, de aici, chiar la instalarea unor patologii cronice.

Una din cauzele generatoare de inflamatie cronica din organism o reprezinta alimentele consumate. Mai exact, reactia pe care organismul o are la anumite produse. Atunci cand un aliment nu este bine procesat de organism, in special daca avem un dezechilibru la nivel intestinal, fragmente din el trec de bariera intestinala si ajung in sange.

Durerile abdominale recurente, in special dupa mese, balonarea, tulburarile de tranzit intestinal, constipatia sau diareea, migrenele si starile de voma, retentia de apa sunt toate simptome care pot indica o stare de inflamatie in organism, care in timp poate conduce la instalarea unor afectiuni grave precum sindromul de intestin iritabil, boala Crohn sau chiar boli autoimune.

Afectiunile digestive si inflamatia cronica. Identificarea problemelor alimentare este dificila, iar deseori este necesar un test paraclinic care sa arate reactia intarziata, reactia imuna prin anticorpi IgG.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.