Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) defineste un aliment procesat ca fiind unul care a suferit modificari ale starii sale naturale, adica orice produs agricol brut supus spalarii, curatarii, macinarii, taierii, tocatului, incalzirii, pasteurizarii, albirii, gatirii, conservarii, congelarii, uscarii, deshidratarii, amestecarii, ambalarii sau alte proceduri care modifica alimentele din starea lor naturala.
Alimentele care sunt procesate pot include adaugarea altor ingrediente, cum ar fi conservanti, arome, nutrienti si alti aditivi alimentari sau substante aprobate pentru utilizare in produsele alimentare, cum ar fi sarea, zaharurile si grasimile.
Alimentele ultraprocesate au multe ingrediente adaugate, cum ar fi zahar, sare, grasime, coloranti artificiali, arome, conservanti, stabilizatori, si agenti de gelifiere etc. Alimentele ultraprocesate sunt obtinute in principal din substante extrase din alimente, cum ar fi grasimi, amidon, zaharuri, grasimi hidrogenate si proteine hidrolizate.
In timpul procesarii alimentelor, multi nutrienti pot fi distrusi de exemplu, decojirea fructelor, legumelor si cerealelor integrale poate elimina unii compusi fitochimici si fibre, incalzirea sau uscarea alimentelor poate distruge anumite vitamine si minerale.
Este foarte important sa acordam o atentie sporita procesarii alimentelor pentru a intelege legatura dintre dieta si sanatatea publica.
Alimentele procesate si alimentele ultraprocesate: tipuri. NOVA clasifica toate alimentele si produsele alimentare in patru grupe. Citeste continuarea pe csid.ro
Foto: freepik.com