Kimchi, un preparat traditional coreean obtinut prin fermentarea unor legume precum varza, ceapa verde si ridiche, a fost asociat de multa vreme cu beneficii majore pentru sanatate, asa cum sunt reglarea digestiei si imbunatatirea memoriei.
Insa acum, un nou studiu care a inclus peste 115.000 de persoane, realizat de cercetatorii de la Universitatea Chung Ang din Coreea de Sud, a descoperit ca persoanele care consuma trei portii de kimchi pe zi sunt mai putin predispuse sa fie obeze si au mai putina grasime abdominala, potrivit Daily Mail.
Bacteriile benefice din kimchi au un efect anti-obezitate
Studii precedente au aratat ca bacteriile benefice din kimchi au un efect anti-obezitate, dar cercetatorii coreeni au vrut sa stie daca un consum regulat al acestui preparat poate fi asociat cu reducerea grasimii abdominale si a obezitatii, in general.
Grasimea depusa in zona abdomenului este corelata cu grasimea viscerala, care este cel mai important tip de grasime in aparitia diabetului de tip 2, pentru ca se afla in jurul organelor vitale precum pancreasul si ficatul.
Kimchi – preparatul coreean care stimuleaza imunitatea si metabolismul
Pentru noul studiu, cercetatorii au analizat datele a peste 115.000 de coreeni, cu varsta de peste 40 de ani, care au participat la studiul de Examinare a Sanatatii – o analiza pe termen lung a factorilor genetici si de mediu pentru afectiuni cronice comune.
Participantii au completat chestionare despre cat de des consuma anumite tipuri de alimente, alegand intre mai putin de o portie pe zi, una pana la doua portii, doua pana la trei, trei pana la cinci sau mai mult de cinci pe zi.
Kimchi total a fost definit drept kimchi de varza, kimchi de ridiche sau supa de kimchi.
O portie de kimchi de varza sau ridiche are 50 de grame, iar o portie de supa de kimchi a fost stabilita la 95 de grame.
Pentru fiecare participant a fost masurata inaltimea, greutatea, indicele de masa corporala si circumferinta taliei.
4 beneficii nestiute ale probioticelor: efectele asupra creierului sunt impresionante
Cercetatorii au definit obezitatea abdominala drept o circumferita a taliei de cel putin 89 cm pentru barbati si 84 cm pentru femei.
Consumul de pana la trei portii de kimchi pe zi a fost asociat cu o scadere de 11 procente a riscului de a fi obez
Rezultatul a aratat o curba de tip „J”, ceea ce inseamna ca un consum moderat de kimchi duce la scaderea obezitatii, dar un consum prea mare cauzeaza o crestere a excesului de grasime.
Consumul de pana la trei portii de kimchi pe zi a fost asociat cu o scadere de 11 procente a riscului de a fi obez, comparativ cu mai putine portii.
Superalimentul care are o cantitate de proteine de doua ori mai mare decat carnea
Pentru femei, consumul a doua pana la trei portii de kimchi pe zi a aratat o scadere a riscului de obezitate cu opt procente, iar una sau doua portii pe zi au fost asociate cu o scadere de sase procente a riscului de a avea un nivel ridicat de grasime abdominala.
Cu toate acestea, un consum prea mare al acestui preparat nu este sanatos: participantii la studiu care au mancat mai mult de cinci portii pe zi aveau o greutate mai mare, o circuferinta mai mare a taliei si erau mai predispusi sa fie supraponderali.
„Pentru ca kimchi este o sursa majora de sodiu, este recomandat consumul unei cantitati moderate pentru beneficiile asupra sanatatii oferite de celelalte componente ale sale”, au declarat cercetatorii.
Foto: freepik.com