Alimentul ieftin si sanatos care „programeaza” organismul sa arda grasimile

1
De Cristina Tudor
1 aug. 2020

Stimuleaza metabolismul si e plina de vitamine si minerale.

Poate fi consumata cruda sau gatita, asemanandu-se la gust cu varza si conopida, avand o aroma dulce cu usoare nuante intepatoare, o caracteristica data de uleiurile eterice. Aduce o aroma speciala unor ciorbe, iar gulia murata este considerata o delicatesa.

Este vorba despre gulie, o leguma care se inrudeste atat cu ridichea cat si cu varza, insa nu este destul de populara, din pacate. Gulia contine zero grasimi si este ideala pentru persoanele care tin cura de slabire, fiindca are calorii „negative“, adica aduce in corp numai 4 calorii pe felie, dar stimuleaza arderile in organism si, deci, ajuta la slabit.

Stimuleaza metabolismul si e plina de vitamine si minerale

Datorita glucozinolatilor din compozitie (dar si din varza de Bruxelles, varza obisnuita, conopida si din broccoli), gulia este o „bomba“ antioxidanta, iar unele studii arata chiar ca persoanele care mananca cu regularitate gulii sunt mai ferite de cancer.

Gulia este o sursa excelenta de Vitamina C, Vitaminele A, E, B, K; de minerale precum fosforul, fierul, zincul, potasiul, magneziul, calciul si cuprul; de acid folic, luteina, dar si fibre dietetice. Gulia contine apa in proportie de peste 90%. Glucozinolatul determina aroma caracteristica si gustul, cunoscut ca avand activitate anticarcinogenica.

Consumul de gulie regleaza nivelul glucozei in sange, fiind deci o leguma indicata spre a fi consumata si de catre diabetici. Are proprietati exceptionale si poate fi folosita in prevenirea sau ameliorarea diferitelor boli, ca, de exemplu, durerile musculare, anemia, cefaleea, infectiile intestinale.

Gulia este o buna sursa de fosfor mineral, care are un rol esential in formarea si mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor, contribuind astfel la cresterea si regenerarea tesuturilor si ajutand la mentinerea Ph-ului sangelui. Copiilor in crestere sau celor suferind de rahitism li se recomanda sa consume suc proaspat de gulii. Avand proprietati tonice si mineralizante, sucul de gulii, in combinatie cu sucul de morcov sau telina, este excelent pentru intarirea sistemului osos.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.