Hrisca este o sursa ideala de mangan, cupru, magneziu, fosfor, fier, potasiu, zinc. De asemenea, boabele de hrisca au in compozitie vitaminele B, E si K. Daca iti spun ca hrisca este bogata in fibre alimentare si proteine de inalta calitate, te-am convins? Probabil inca nu, asa ca iti spun si ca nu contine gluten, de aceea este un aliment pe care femeile cu intoleranta la gluten il pot consuma cu incredere.
Iata care sunt beneficiile consumului de hrisca:
Mentine sanatatea inimii
Hrisca poate reduce inflamatia din corp, scade nivelul colesterolului rau – LDL si-l creste pe cel bun – HDL. Iar toate aceste lucruri asigura o protectie adecvata impotriva bolilor de inima. In plus, fiind o sursa excelenta de magneziu, hrisca contribue la reglarea tensiunii arteriale. Exista studii care sustin ca acesta impiedica si aparitia tromboflebitei.
Controleaza nivelul glicemiei din sange
Importanta sursa de fibre alimentare, hrisca are un indice glicemic mic. Studiile realizate de-a lungul timpului au arata ca pacientii diagnosticati cu diabet zaharat si care au consumat hrisca au reusit sa-si mentina un nivel constant al glicemiei din sange. Astfel, cercetatorii cred ca hrisca poate tine sub control diabetul zaharat.
Ce alimente trebuie sa eviti daca suferi de diabet
Ideala atunci cand vrei sa ai o silueta de vis
Specialistii in nutritie sustin ca hrisca este alimentul minune care reuseste sa taie senzatia de foame sau sa te faca sa simti ca esti satuala. Pai, nu asta iti doreai? In plus, ajuta la eliminarea excesului de apa din corp, prevenind balonarea si ajutandu-te sa obtii un abdomen plat.
Imbunatateste digestia si este un tonic hepatic de exceptie
Consumul de hrisca mai vine cu un avantaj. Fiind plina de fibre de inalta calitate, ea faciliteaza digestia. In plus, este considerata un tonic hepatic de exceptie, aceasta avand un rol important in procesul de detoxifiere a organismului. Sunt studii care sustin si ca ajuta la prevenirea litiazei biliare (pietrelor la rinichi).
Alimente cu puternic efect detoxifiant – curata organismul de toxine
Ofera proteine de calitate si minerale esentiale
Fiind o sursa excelenta de proteine de buna calitate, hrisca poate inlocui carnea in dieta ta. De exemplu, o portie de 100 de grame asigura aproximativ 26% din necesarul zilnic de proteine. De asemenea, hrisca contine cupru, magneziu, mangan, zinc, seleniu, fier si potasiu, minerale care asigura buna functionare a intregului organism.
Lupta cu radicalii liberi
Hrisca „se poate lauda“ cu o multitudine de antioxidanti. Cu alte cuvinte, joaca rolul unui scut in lupta cu radicalii liberi. Unul dintre cei mai importanti compusi este rutinul, acesta avand proprietati antiinflamatoare si antioxidante. El este, de asemenea, de mare ajutor in prevenirea formararii cheagurilor de sange.
Antioxidantii: de ce ii ador si cum ii introduc in rutina mea de frumusete
Nu contine gluten
Faptul ca nu contine gluten este o veste minunata pentru acele femei care se lupta cu acesta intoleranta. Iti reamintim ca intoleranta la gluten este o afectiunea cronica a tractului digestiv, iar glutenul este o proteina care se regaseste in grau, secara, orz.
Cum sa utilizezi hrisca in alimentatie:
Cea mai la usoara metoda prin care poti manca hrisca este sa o fierbi. Un astfel de preparat se poate consuma la micul dejun, alaturi de fructe uscate si miere. Amestecul este delicios si foarte sanatos.
Faina de hrisca este foarte potrivita alaturi de faina de grau in aluatul pentru placinte, cozonaci sau clatite.
Foto: Shutterstock.com