O deficienta de vitamina B 12 poate duce la grade diferite de neuropatie, leziuni ale nervilor care pot provoca furnicaturi si amorteala la nivelul mainilor si picioarelor persoanei afectate.
Vitamina B 12 este o substanta nutritiva care nu poate fi produsa in organism si trebuie furnizata printr-un regim alimentar sanatos si echilibrat.
Statisticile arata ca o deficienta a vitaminei B 12 este una dintre principalele probleme de sanatate din partile sarace ale lumii, cum ar fi cele din America de Sud si din zonele din Africa.
Numita si cobalamina, vitamina B 12 este importanta pentru multe functii ale corpului, cum ar fi sanatatea creierului, productia de celule sanguine si buna functionare a sistemului nervos, dar si pentru hematopoieza.
Persoanele care au o dieta sanatoasa, echilibrata nu au niveluri scazute de vitamina B 12 decat in cazuri extrem de rare.
Boli ce afecteaza capacitatea organismului de a absorbi vitamina B12:
Exista anumite afectiuni care pot afecta capacitatea organismului de a absorbi vitamina B 12. Mai exact, boala celiaca – in care sistemul imunitar al corpului reactioneaza la gluten prin distrugerea mucoasei intestinului, boala Crohn – o afectiune autoimuna care provoaca inflamatii persistente ale tractului gastro-intestinal. Dar si de gastrita atrofica – o afectiune in care mucoasa stomacului este ingusta si limiteaza productia de acid. Insa principala problema de sanatate asociata cu absorbtia slaba a B 12 este o afectiune pe care medicii o numesc „anemie pernicioasa”.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Getty Images.