13 analize de rutina ce pot depista boli grave. Le faci regulat?

1
De Teodora Tirca
4 oct. 2019

Masurarea indicelui de masa corporala, a colesterolului si a tensiunii determina riscul cardiovascular, iar testul Papanicolau si tuseul rectal depisteaza cancere specifice femeilor si barbatilor.

Valorile tensiunii si colesterolului va pot avertiza daca sunteti predispusi la boli de inima, masurarea glicemiei poate depista un diabet ascuns, iar osteodensitometria determina riscul de osteoporoza. Cancerul poate fi detectat in faze timpurii prin teste specifice (testul Papanicolau, mamografii, tuseu rectal).

1. Indice de masa corporala

Valoarea acestui indice arata daca aveti o greutate normala si se calculeaza astfel: greutatea corpului in kg se imparte la inaltimea in m la patrat. Un indice intre 18.5 si 24.9 inseamna o greutate normala, un indice intre 25-29.9 inseamna supraponderabilitate si este un semnal de alarma, iar o valoare peste 30 inseamna obezitate.

2. Tensiunea arteriala

Tensiunea normala trebuie sa se incadreze in jurul valorii de 120/80 mm/Hg. „Daca tensiunea coboara sub 9/6 cmHg este considerata hipotensiune si daca trece de 14/9 este considerata hipertensiune”, precizeaza medicul cardiolog Florin Mitu.

3. Colesterolul rau (LDL)

Nivelul ridicat de LDL („colesterol rau”) poate determina depunerea de grasimi pe peretii arterelor, favorizand aparitia aterosclerozei si infarctului. „Valoarea colesterolului LDL trebuie sa fie mai mic de 100 mg/ dl, valorile peste 160 mg/dl necesita tratament”, adauga cardiologul Mitu.

4. Riscul cardiovascular

Medicul va poate calcula riscul de boli cardiovasculare pe baza valorilor colesterolului, trigliceridelor si tensiunii arteriale, tinand cont si de varsta, greutate, eventual diabet.

5. Densitatea mineralelor din oase

Testele de screening pentru osteoporoza sunt recomandate femeilor dupa ce intra la menopauza si barbatilor dupa varsta de 50 de ani. „Medicul recomanda un astfel de test in functie de sexul pacientului, bolile asociate, tratamentul urmat, alimentatia si expunerea la soare”, explica medicul de familie Calin Ciubotaru.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.