„Noi, in general, avem tendinta sa fugim catre trecut si asta se numeste depresie, cand incepem sa rumegam gandurile din trecut. „N-am facut bine”. „Poate ar fi trebuit sa fac altfel”. „Ma simt vinovata”.
Sau, in loc sa stam in prezent, aici si acum si sa ne bucuram de viata noastra, fugim catre viitor, sub forma anxietatii si incepem sa ne facem griji. „Cum va fi?” „Ce va fi?” „Ma voi descurca?”
Ar fi bine sa facem diferenta intre anxietate si griji. Ca, asa cum spuneam, grijile sunt pretutindeni. Putem sa ne facem griji ca nu ajungem la timp la o intalnire sau putem sa ne facem griji ca lucrurile nu merg asa cum am dori in viata noastra”, a explicat psihoterapeutul Beatrice Enachescu, in emisiunea Doc Play, pe canalul de YouTube Doctorul Zilei.
Anxietatea inseamna sa tii o umbrela deschisa deasupra capului in permanenta, de teama ca, intr-o zi, va ploua
Anxietatea este descrisa excelent in Povestea drobului de sare a lui Ion Creanga. Realitatea persoanelor anxioase este aceea in care ei vad ca ceva rau ar putea sa se intample, dar nu fac nimic si nu actioneaza in niciun fel pentru a schimba cursul acelui viitor ipotetic.
Pentru a explica anxietatea, Beatrice Enachescu a descris o metafora care explica aceasta emotie in mod minunat.
„Ce inseamna anxietate? Inseamna, pur si simplu, o umbrela deschisa tot timpul, ca poate incepe ploaia. Ca e frig afara sau ca nu e frig. Ca e soare sau nu… De fapt, in anxietate, eu tin aceasta umbrela in permanenta, daca incepe ploaia.
Ideea este ca poate sa ma protejeze, la un moment dat. Dar ajung intr-un moment in care sunt epuizat”, a spus psihoterapeutul.
Anxietatea, teama ca ceva rau se va intampla in viitor
Pasul de la „a fi ingrijorat” la „a fi anxios” este adesea insesizabil. Toate grijile vin tavalug peste noi si, cand ne dam seama ca nu mai putem sa facem fata acestor griji, este foarte greu sa mai iesim din aceasta stare. Pentru a sti daca suntem doar ingrijorati de anumite lucruri sau suntem anxiosi, trebuie sa realizam care este natura grijilor noastre. Sunt ele reale sau doar ipotetice?
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Shutterstock.com.