Daca aceste celule se inmultesc, fara sa invadeze alte tesuturi, atunci apar tumori benigne, care nu sunt periculoase pentru sanatate.
Insa atunci cand celulele cresc cu o viteza mare si invadeaza si alte tesuturi din jur, formeaza tumori canceroase, care reprezinta un risc major pentru sanatate.
Boala este destul de greu de detectat in stadii incipiente, pentru ca, adesea nu manifesta niciun simptom. Cele mai frecvente semne ca ceva nu este in regula si ca ar trebui sa contactati un medic sunt: dureri de sani sau chiar la nivelul mameloanelor (sfarcuri), sani umflati, iritati car isi schimba culoarea, mamelonul se retrage sau creste intr-o alta directie, rani la nivelul sanilor sau sfarcurilor care nu se vindeca, ganglioni mariti la axila sau in zona gatului, o schimbare de aspect a sanilor, lipsa apetitului, dificultati la inghitire, tuse seaca persistenta, transpiratii nocturne, fluctuatii bruste in greutate, oboseala.
Cancer san simptome. Cum se simte la palpare?
Umflaturile de la nivelul sanilor difera, in functie de cauze, localizare si marime. Ele pot fi dureroase, tari si imobile sau moi, nedureroase si mobile. Fibroadenoamele mamare (nodulii), care nu sunt formatiuni cancerigene, sunt de regula mobile, sferice si nu dor. Chisturile mamare sunt ferme si regulate, iar abcesele mamare si mastitele (infectiile la nivelul tesutului mamar) produc umflaturi dureroase, acompaniate de febra si, uneori, roseata la nivelul pielii.
Potrivit medicilor oncologi, umflaturile canceroase sunt mai degraba cele care nu dor, sunt tari, au forme neregulate si nu se misca. In tarile occidentale, cele mai multe cancere mamare sunt diagnosticate inainte sa apara umflaturile, prin intermediul programelor de screening – mamografia fiind cea mai eficienta metoda de diagnostic.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Unsplash.com.