Bacteriile „bune” din intestine influenteaza modul in care faci fata stresului, arata un nou studiu

1
De Georgiana Dorobantu
9 iul. 2024

Cercetatorii au descoperit deja ca exista o legura intre sanatatea intestinala si sanatatea mentala, dar un nou studiu sugereaza acum ca un microbiom intestinal divers ar putea sa imbunatateasca modul in care facem fata stresului.

Descoperirile facute de oamenii de stiinta de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) si publicate in revista de specialitate Nature Mental Health au aratat ca mentinerea unui tract digestiv sanatos, care contine o varietate mare de bacterii „bune”, ar putea ajuta creierul sa gestioneze mai bine presiunea emotionala si mentala cu care te-ai putea confrunta in viata.

Pentru acest studiu, cercetatorii au intervievat 116 persone cu privire la rezilienta lor in fata stresului, care includea evaluarea capacitatii de a avea incredere in propriile instincte si o mentalitate pozitiva cu privire la acceptarea schimbarii.

Participantii au fost impartiti in doua grupuri, unul pentru cei care au avut un scor mai mare de rezilienta si altul pentru cei cu un scor mai mic.

Obiceiul care iti va imbunatati sanatatea intestinala, conform specialistilor. Dureaza doar 10 minute in fiecare zi

Pe langa faptul ca au realizat tomografii pentru a analiza functiile cerebrale legate de reglarea emotionala si cognitie, cercetatorii au colectat probe de scaun pentru a determina microbiomul intestinal pe care subiectii il aveau.

Legatura dintre intestine si bunastarea mentala si emotionala

Oamenii de stiinta au observat astfel aparitia a doua tipare in randul celor care erau mai rezistenti la stres – si anume ca activitatea lor microbiana a fost asociata cu un nivel scazut al inflamatiei, precum si o integritate mai buna a barierei intestinale.

Arpana Church, neurocercetator la Centrul Goodman-Luskin pentru Microbiom din cadrul UCLA si coordonator al studiului, a explicat pentru NPR.org ca bariera intestinala absoarbe nutrientii si blocheaza patrunderea toxinelor si a agentilor patogeni in fluxul sanguin.

Cand aceasta bariera intestinala devina mai permeabila, si permite „scurgeri”, inflamatia rezultata actioneaza ca un semnal de stres pentru creier si indica faptul ca ceva nu este in regula.

Cercetatorii considera ca rezultatele studiului indica faptul ca ceea ce mancam nu ne influenteaza doar microbiomul din intestine, ci si sanatatea creierului.

„Studiul a descoperit ca abilitatea noastra de a face fata stresului este conectata atat cu creierul nostru, cat si cu microbiomul intestinal”, a declarat pentru Yahoo Life UK Bex Prade, nutritionist si specialist in medicina functionala.

„Anumite trasaturi ale creierului si ale bacteriilor intestinale ii pot face pe unii oameni sa fie mai rezistenti la stres, ceea ce ajuta la gestionarea simptomelor psihologice, reglarea emotiilor si imbunatatirea functiilor cognitive. Sa-ti imbunatatesti sanatatea intestinala iti poate spori rezistenta in fata stresului si imbunatateste sanatatea mentala, per ansamblu”, mai spune specialista.

Acest obicei comun de weekend iti strica sanatatea intestinala

Prade spune ca noul studiu pune accent pe faptul ca microbiomul intestinal si creierul lucreaza impreuna pentru a ne ajuta sa gestionam mai bine stresul si sa ne imbunatatim sanatatea mentala. Bacteriile din intestine produc neutrotransmitatori precum serotonina, care joaca un rol crucial in reglarea starii de spirit.

Trucuri pentru imbunatatirea sanatatii intestinale si o stare de spirit mai buna

Daca iti doresti sa ai mai multa grija de bacteriile benefice din intestine care sunt atat de importante pentru starea de spirit si modul in care faci fata stresului, specialistii recomanda sa respecti cateva reguli esentiale. Iata care sunt:

Urmeaza o dieta bazata pe alimente integrale, in special de origine vegetala

Include o varietate cat mai mare de fructe, legume, cereale integrale si leguminoase. „Aceste alimente sunt bogate in fibre, cu care se hranesc bacteriile benefice din intestine”, explica Prade.

Consuma alimente fermentate

Ar trebui sa incluzi cat mai des in alimentatia ta produse precum iaurtul, kefirul, varza murata, muraturile sau kombucha. „Astfel de alimente contin probiotice care ajuta la mentinerea unui microbiom intestinal sanatos”, spune medicul.

Bea suficenta apa

„Hidratarea adecvata sustine mucoasa care captuseste interiorul intestinelor si pastreaza echilibrul bacteriilor bune”, declara nutritionista.

Limiteaza consumul de zahar si alimente procesate

Este de preferat sa reduci cat mai mult consumul de alimente intens procesate. „Acestea stimuleaza inmultirea bacteriilor nocive din intestine si afecteaza echilibrul microbiomului intestinal”, avertizeaza Prade.

Dovada ca esti ceea ce mananci: Cum iti influenteaza bacteriile personalitatea

Consuma prebiotice

Prebioticele sunt fibre nondigerabile care hranesc bacteriile benefice. „Alimentele bogate in prebiotice sunt usturoiul, cepa, prazul, sparanghelul, bananele si radacina de cicoare”, spune nutritionista.

Ia suplimente de probiotice

Suplimentele de probiotice pot ajuta la cresterea populatiei de bacterii benefice din intestine.

Evita antibioticele atunci cand nu sunt necesare

Medicii avertizeaza ca antibioticele trebuie luate numai atunci cand exista o recomandare clara si cand este absolut necesar. Acestea pot distruge echilibrul microbian din intestine. Ia intotdeauna un supliment cu probiotice atunci cand urmezi un tratament cu antibiotice. Cere-i medicului care ti-a prescris antibioticul sa-ti recomande un supliment probiotic care sa-ti protejeze sanatatea intestinala.

Foto: freepik.com