Durerile de cap vor trece mai rapid, iar organismul tau va fi revigorat cu ajutorul acestei bauturi racoritoare de vara.
Aceasta reteta este o dovada a puterii naturii de a ameliora durerile de cap. Ceaiul se prepara fara niciun fel de aparat, doar se lasa la infuzat la soare, folosind caldura blanda a verii.
Acest ceai este un amestec echilibrat de ceai negru decofeinizat, busuioc dulce, lamaie si apa. Fiecare ingredient a fost selectat cu atentie pentru beneficiile sale specifice pentru sanatate.
Ingrediente pentru bautura care te scapa de durerile de cap
Ceai negru decofeinizat
In timp ce cofeina poate uneori sa amelioreze durerile de cap, poate cauza si o presiune care agraveaza durerile de cap. Asadar, cel mai bine este sa optezi pentru ceai negru decofeinizat. Acesta pastreaza compusii benefici cunoscuti sub numele de flavonoide, chiar si dupa decafeinizare.
De ce conteaza flavonoidele?
Flavonoidele sunt un grup de fitonutrienti din plante. Se gasesc in aproape toate fructele si legumele. Sunt cunoscute pentru proprietatile lor antioxidante si antiinflamatorii puternice. Antioxidantii ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi daunatori, care pot provoca deteriorarea diferitelor structuri celulare, in timp ce proprietatile antiinflamatorii ajuta la reducerea inflamatiei din organism.
Inflamatia este adesea un factor critic in cazul durerilor de cap, deoarece poate duce la umflarea vaselor de sange din creier. Prin reducerea inflamatiei, flavonoidele din ceaiul negru decofeinizat pot ajuta la ameliorarea durerii si a disconfortului asociate cu durerile de cap.
Utilizari inedite pentru ceaiul de menta. Un ingredient banal care are nenumarate beneficii
Busuioc
Este un ingredient comun in multe bucatarii si este considerat un remediu natural pentru durerile de cap. Aceasta planta aromata contine un compus numit eugenol, care are un efect similar cu cel al analgezicelor eliberate fara prescriptie medicala.
Un studiu concluzioneaza ca eugenolul este un analgezic natural cu proprietati antiinflamatorii. Acesta actioneaza prin blocarea enzimei ciclooxigenaza din organism, adica aceeasi enzima pe care o ataca si analgezicele eliberate fara prescriptie medicala, precum aspirina si ibuprofenul. Prin blocarea acestei enzime, eugenolul poate ajuta la reducerea durerii si a inflamatiei din organism.
Lamaie
Gustul racoritor al lamaii din ceaiul nostru solar face mai mult decat sa imbunatateasca aroma. Lamaile sunt bogate in vitamina C, un antioxidant puternic care poate ajuta la reducerea inflamatiei, potrivit stiintei.
Vitamina C este cunoscuta cel mai mult pentru sprijinirea sistemului imunitar. Dar ea joaca, de asemenea, un rol crucial in mentinerea sanatatii pielii, a vaselor de sange si a oaselor. In contextul durerilor de cap, proprietatile antiinflamatorii ale vitaminei C pot ajuta la reducerea inflamatiei care insoteste adesea aceste episoade dureroase.
In plus, mirosul de lamaie are un efect calmant, spun oamenii de stiinta. Stresul este un declansator comun al durerilor de cap, iar parfumul calmant al lamaii poate ajuta la reducerea nivelului de stres, oferind o usurare suplimentara a simptomelor durerilor de cap.
Apa
Mentinerea hidratarii joaca un rol vital in ameliorarea durerilor de cap. Deshidratarea este o cauza comuna a durerilor de cap, deoarece poate reduce volumul de sange si de oxigen care ajunge la creier. Ca urmare, poate provoca dilatarea vaselor de sange, ceea ce duce la o durere de cap.
Apa reprezinta aproximativ 60% din greutatea noastra corporala si este esentiala pentru fiecare proces din corpul nostru. Ajuta la reglarea temperaturii corpului, lubrifiaza articulatiile si transporta nutrientii in tot corpul. Atunci cand ne confruntam cu deshidratarea, aceste functii pot fi afectate.
Cum prepari ceaiul
Vei avea nevoie de un borcan mare si transparent, pe care sa il poti tine la soare, pentru a se prepara infuzia.
Ingrediente:
Patru pliculete de ceai negru decofeinizat
O mana mare de busuioc spalat
Un litru de apa filtrata
O jumatate de lamaie sau una intreaga, dupa gust
Metoda:
Incepe prin a lovi tare frunzele de busuioc intre palme pentru a le zdrobi usor. Astfel, eliberezi uleiurile esentiale. Taie o lamaie in doua, stoarce sucul intr-un borcan.
Asaza toate ingredientele intr-un borcan de sticla cu capac si pune-l la macerat la soare timp de doua ore. Dupa ce s-a infuzat, scoate busuiocul si plicurile de ceai si toarna lichidul peste gheata. Savureaza bautura in urmatoarele 2-3 ore.
Te vei bucura de gustul racoritor si de efectele calmante.
Pe parcursul sezonului rece, poti face acest ceai intr-un ceainic pentru rezultate mai rapide. Atunci cand il prepari sub forma de ceai solar, aroma infloreste incet, oferindu-i un gust superior. Insa, pentru a scapa de durerile de cap, combinatia de ingrediente functioneaza si daca e preparat pe aragaz.
Foto: Freepik.com