Bauturile aparent inofensive care favorizeaza inflamatia in corp

1
De Irina Constantin
15 mart. 2022

Inflamatia generala din corp poate influenta organismul in foarte multe feluri. Iar de cele mai multe ori, nici macar nu suntem constiente ca ea exista.

Chiar daca nu ai dureri semnificative intr-o anumita zona a corpului, inflamatia poate exista in mod latent in organismul tau. Aceasta se poate ameliora sau extinde, in functie de foarte multi factori. De o parte dintre acestia esti direct responsabila.

Cu alte cuvinte, inflamatia din corp poate fi diminuata daca stii ce sa eviti si ce sa implementezi in stilul tau de viata. Printre cele mai silentioase surse de inflamatie se numara si bauturile de mai jos.

5 bauturi care favorizeaza inflamatia in corp fara sa stii

1. Cafeaua cu lapte, siropuri sau adaosuri

Cafeaua, pe cont propriu, are foarte multe beneficii. Printre ele se numara chiar si diminuarea inflamatiei, datorita continutului de polifenoli.

Cu toate acestea, majoritatea nu consuma un simplu espresso, ci cafele precum cappuccino, latte, frappucino si alte variatii. Adesea, acestea contin, pe langa lapte, si zaharuri in diferite forme. Toate siropurile aromate si toppingurile adaugate in cafea contin cantitati concentrate de zahar.

Prin urmare, chiar daca ai impresia ca bei o cafea delicioasa si nu foarte daunatoare, adevarul este ca vei consuma mai mult zahar decat ti-ai putea imagina. Iar zaharul, prin definitie, are un potential inflamator imens.

Studiu: Chiar si cazurile usoare de COVID-19 pot duce la micsorarea creierului

2. Laptele vegetal, in special cel din ovaz

Multe persoane au renuntat, in ultimii ani, la laptele de vaca. In schimb, au optat pentru lapte vegetal. Aceasta alegere este benefica din multe puncte de vedere – atat pentru mediu, cat si pentru corp. Lactatele, in special cele provenite de la vaci, creeaza inflamatie atunci cand sunt consumate recurent.

Totusi, laptele vegetal cumparat din supermarket contine, adesea, zahar. Ba chiar o cantitate semnificativa! Asadar, inainte sa cumperi un produs, uita-te cu atentie pe lista cu ingrediente, si nu doar la pret sau la brand. Deseori, chiar acelasi brand adauga zahar in unele produse, in timp ce altele nu contin deloc indulcitori.

In plus, laptele de ovaz poate fi inflamator pentru persoanele care au o sensibilitate sau chiar o intoleranta puternica la gluten. Asadar, mergi mai degraba pe variante precum laptele de migdale sau de caju.

3. Smoothie-urile din supermarket

Un smoothie poate inlocui cu succes micul dejun sau gustarea de dupa un antrenament intens. Cu toate acestea, daca nu il prepari tu acasa, din fructe si legume proaspete, fii foarte atenta la eticheta produsului pe care il cumperi deja preparat. Multe smoothie-uri din comert contin zahar sau indulcitori artificiali cu potential inflamator.

4. Limonada

Ai iesit in oras si ai comandat o limonada, gandindu-te ca eviti astfel bauturile nesanatoase, precum cocktailurile alcoolice. Totusi, ce nu stii este ca majoritatea limonadelor contin deja sirop de zahar sau sunt indulcite din start cu miere sau, mai rau, indulcitori artificiali.

Solutia? Fie intrebi cum a fost preparata limonada si ceri o varianta fara zahar, fie optezi pentru un fresh natural de fructe sau un ceai neindulcit.

O femeie a murit asteptand operatia pentru tratarea endometriozei. De ce este aceasta afectiune atat de greu de diagnosticat?

5. Sucurile carbogazoase

Stim cu totii ca bauturile carbogazoase dulci nu aduc niciun beneficiu corpului. Ba dimpotriva, acestea au foarte multe calorii, ingrasa si pot „supara” stomacul prin aciditatea lor.

Ceea ce probabil nu stiai, insa, este ca ele sunt si extrem de inflamatoare. Indulcitorii in cantitati enorme transforma bautura preferata intr-un pericol sigur pentru sanatate!

Foto:  Instagram/@fashionismyfortee