Beneficii surprinzatoare ale coriandrului: protejeaza creierul si previne Alzheimerul

1
De Irina Constantin
23 sept. 2019

Cand vine vorba despre aceasta planta, exista doar doua variante: ori o iubesti, ori o detesti profund!

Coriandrul este o planta inrudita cu patrunjelul, cu telina si cu morcovii. Are o aroma puternica si este folosit in diferite preparate culinare, pentru intensificarea gustului. Pe langa faptul ca este un condiment extraordinar de gustos, exista si beneficii ale coriandrului pentru sanatate.

Reteta de inspiratie indiana: orez prajit cu alune, ardei iute si coriandru

Fie ca folosesti semintele sau frunzele de coriandru, specialistii in nutritie recomanda consumul frecvent al plantei, pentru a te bucura de caracteristicile sale uimitoare.

Iata 5 beneficii ale coriandrului despre care nu stiai!

Poate sa reduca riscul de diabet

Un nivel crescut al zaharului in sange poate duce la diabet tip 2. Semintele de coriandru si uleiul obtinut din ele pot ajuta la scaderea glicemiei, prin activarea unor enzime specifice.

Mai mult, coriandrul chiar trebuie folosit cu masura de catre cei hipotensivi, caci este foarte eficient in scaderea nivelului de zahar din sange.

Condimentele care te ajuta sa reduci consumul de sare

Un studiu efectuat pe soareci cu obezitate si diabet a aratat ca o singura doza de extract de coriandru (20 mg/kg) a reusit sa scada semnificativ glicemia in doar 6 ore. Efectele au fost comparabile cu cele ale medicamentelor alopate.

Contine antioxidanti puternici, care ajuta sistemul imunitar

Unul dintre multiplele beneficii ale coriandrului este continutul sau de substante antioxidante. Acestea previn actiunea nociva a radicalilor liberi si reduc inflamatia din corp.

Un studiu a dovedit ca antioxidantii din semintele de coriandru au reusit sa reduca inflamatia atat de mult, incat au incetinit procesul de crestere a tumorilor maligne in cazuri de cancer de prostata, san, colon si plamani.

Contribuie la sanatatea inimii, prin reglarea colesterolului

O alta cercetare efectuata pe rozatoare a aratat ca extractul de coriandru poate reduce nivelul de colesterol rau (LDL), crescand nivelul de colesterol bun (HDL).

In plus, se pare ca o dieta bogata in condimente ajuta sanatatea inimii. Cand consuma alimente picante sau aromate, oamenii tind sa foloseasca mai putina sare, reducand astfel consumul de sodiu.

Somon cu taitei din zucchini si pesto de coriandru

Populatiile care consuma cantitati mari de ierburi aromatice, inclusiv coriandru, au un risc mai scazut de dezvoltare a bolilor cardiace, in comparatie cu cele vestice, care prefera zaharul si sarea drept condimente principale.

Protejeaza creierul de afectiuni precum Parkinson si Alzheimer

Multe dintre bolile creierului, precum scleroza multipla in placi, Alzheimer si Parkinson, au drept cauza principala inflamatia. Unul dintre cele mai mari beneficii ale coriandrului este scaderea acestei inflamatii si promovarea unui mediu alcalin.

Mai mult, frunzele de coriandru ar putea imbunatati memoria si reduce anxietatea, conform altor studii efectuate de-a lungul timpului.

Mentine pielea tanara si ajuta in combaterea dermatitei

Antioxidantii din coriandru pot ajuta la prevenirea imbatranirii pielii, arata cercetarile. O alimentatie bogata in frunze de coriandru iti poate mentine tenul tanar si luminos, prin combaterea radicalilor liberi.

De asemenea, consumul de coriandru, pe timpul verii, poate diminua efectul razelor ultraviolete de tip B, protejand pielea de iritatii.

Multe persoane folosesc frunzele de coriandru si in smoothie, pentru tratarea acneei, eczemelor si petelor pigmentare.

Foto: Shutterstock.com