Beneficiile surprinzatoare ale somnului de dupa-amiaza

1
De Alice Moisescu
23 mart. 2019

Indiferent de varsta, specialistii recomanda o ora de odihna in timpul zilei. Acest lucru nu doar ca are efecte benefice asupra psihicului, dar te scapa si de multe probleme de sanatate.

Somnul din timpul zilei este extrem de util – imbunatateste functiile cognitive, timpul de reactie, memoria pe termen scurt, chiar si starea de spirit.

Cu cat este mai lung somnul de dupa-amiaza, cu atat este mai energizant. Durata acestuia ar trebuie insa sa depinda nu numai de timpul disponibil, ci si de planurile de seara.

Daca putem dormi o ora in timpul zilei, vom avea beneficiile unui somn profund. Insa, daca vom atipi 10-15 minute, ne vom imbunatati performanta mentala si vom fi proactivi cateva ore.

7 secrete ale somnului cu adevarat odihnitor

Beneficiile somnului din timpul zilei

Cea mai buna modalitate de a combate oboseala este de a dormi suficient pe parcursul noptii, este deja dovedit stiintific acest fapt. Insa, in cazul celor care lucreaza prea mult sau lucreaza pe timp de noapte, acest lucru poate fi un obiectiv greu de atins.

Efectele somnului insuficient: pierderi de memorie, libidou scazut si leziuni cerebrale

Specialistii sustin ca a dormi pret de cateva minute in timpul zilei reprezinta o modalitate excelenta de a creste nivelul de vigilenta si reactie, dar si de a imbunatati starea generala de spirit.

Mai mult decat atat, un somn scurt dupa-amiaza este la fel de bun ca o interventie medicala pentru scaderea tensiunii arteriale, au descoperit oamenii de stiinta.

Astfel ca, daca dormi in fiecare zi o ora dupa pranz, nivelul tensiunii tale arteriale va scadea cu 5 puncte (mm/HG), efect similar cu cel al medicamentelor sau cu reducerea sodiului din regimul tau alimentar.

Expertii spun ca aceasta practica ar putea duce si la o scadere masiva a riscului de infarct.

„Somnul de la pranz scade tensiunea arteriala la acelasi nivel ca alte schimbari ale stilului de viata. De exemplu, reducerea alcoolului si a sarii pot scadea tensiunea arteriala cu  3 – 5 mm/HG”, a declarat Dr. Manolis Kallistratos pentru DailyMail.co.uk.

Somnul din timpul zilei poate ridica nivelul de inteligenta

Somnul suficient din timpul noptii imbunatateste capacitatea de invatare intrucat in timpul acestuia sunt „sadite” cunostintele si abilitatile invatate in timpul zilei. Dar si somnul din timpul zilei poate avea aceleasi beneficii.

Un studiu recent, efectuat de catre Dr. Manolis Kallistratos, arata ca un somn de 60-90 de minute are un efect similar cu cel al somnului din timpul noptii, combinatia celor doua oferind duble beneficii.

Tot Dr. Manolis Kallistratos sustine faptul ca un somn de 10 minute pe parcursul zilei ofera si mai multe avantaje: reduce somnolenta si imbunatateste performantele cognitive.

Ce poti face ca sa ai un creier sanatos, vesnic tanar? Afla de la un neurochirurg

Probabil ca multi dintre voi va ganditi acum sa includeti somnul din timpul zilei in rutina de zi cu zi. Totusi, a dormi suficient in mod regulat este cel mai bun mod de a avea o stare generala de sanatate si de a mentine atentia si concentrarea la cote maxime. Insa… atunci cand se instaleaza oboseala, un somn scurt poate face minuni pentru sanatatea noastra mentala si psihica.

Foto: Shutterstock.com