Levitt nu a descoperit un tratament sau o cura, a facut doar ceea ce face cel mai bine: a observat numerele. Statisticile l-au condus la concluzia ca, contrar previziunilor sumbre, raspandirea virusului se va opri.
Mesajele care indemnau la calm pe care le-a trimis Levitt prietenilor sai din China au fost traduse in chineza si transmise de la persoana la persoana.
Prognozele sale s-au dovedit corecte: numarul de noi cazuri raportate in fiecare zi a inceput sa scada incepand cu 7 februarie. O saptamana mai tarziu, rata mortalitatii a inceput sa scada si ea.
Poate ca nu este un expert in epidemiologie, dar Levitt intelege calculele si statisticile. El a dat un interviu telefonic pentru publicatia calcalistech.com
Ce spune laureatul premiului Nobel despre epidemia de coronavirus: ”Majoritatea oamenilor ramane sanatoasa si umanitatea va supravietui. Ca si in cazul gripei, majoritatea celor care mor ca urmare a coronavirusului au peste 70 de ani, spune de la Stanford, Michael Levitt, laureat al premiului Nobel pentru chimie in 2013.
„Este cunoscut faptul ca gripa ucide in mare parte persoanele in varsta – aproximativ trei sferturi din mortalitatile gripei sunt persoane de peste 65 de ani.” Ca sa spun lucrurile in proportie: „sunt ani in care gripa face ravagii, ca in Statele Unite in 2017, cand au fost de trei ori numarul regulat de mortalitati. Si totusi, nu am intrat in panica. Acesta este mesajul meu: trebuie sa va ganditi la coronavirus ca la o gripa severa. Este de patru pana la opt ori mai puternica decat o gripa comuna si, cu toate acestea, majoritatea oamenilor vor ramane sanatosi si umanitatea va supravietui. ”
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Getty Images.