Boala numita „ucigasul tacut”. Pentru Romania, absenta statisticilor oficiale face ca obezitatea infantila sa ramana un ucigas tacut. Singurul studiu oficial contine date din anul 2015 si arata ca la toate grupele de varsta studiate – 7, 8 si 9 ani -, ponderea copiilor cu probleme de greutate (supraponderali sau obezi) este de peste 25%. Mai exact, 1 din 4 copii din grupele studiate are probleme de greutate. Federatia Mondiala a Obezitatii estimeaza ca, in lipsa unor masuri drastice de preventie si tratament, pana in anul 2030, in tara noastra, aproape 500.000 de copii cu varste intre 5 – 19 ani vor suferi de obezitate.
Obezitatea infantila a devenit una dintre cele mai importante probleme de sanatate publica in tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare. Comorbiditati precum diabetul de tip ll si steatohepatita (boala ficatului gras), care erau considerate boli ale adultului, sunt frecvent diagnosticate, in momentul de fata, la copii cu obezitate.
Parintii nu inteleg gravitatea acestui fenomen
Copiii si adolescentii obezi prezinta riscuri crescute de a dezvolta boli grave la nivelul intregului organism, de la cele cardiovasculare, endocrine, gastrointestinale, neurologice, pulmonare, la afectiuni ortopedice, dermatologice, psihosociale, precum si limitari functionale. Evaluarea si monitorizarea acestor comorbiditati este parte a planului de tratament.
“In ultima perioada observ din ce in ce mai multi copii cu probleme de greutate in cabinet. Din pacate, in multe dintre cazuri, parintii nu inteleg gravitatea acestui fenomen si considera ca au un copil <mai bine facut> sau <mai pufos>, a carui problema se va rezolva singura odata cu cresterea, pe principiul <lasa, mama, ca te inalti tu si nu o sa mai fii asa de pufos>.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Getty Images.