Predispozitia la anumite boli, printre care cele de inima, diabet, astm si anumite tipuri de cancer, este dictata de mostenirea genetica a fiecarei persoane. Daca ambii parinti sufera de aceeasi boala, riscurile ca si copilul sa dezvolte acea afectiune sunt considerabile.
„Orice medic ar trebui sa inceapa cu anamneza, atunci cand preia un pacient. Sa urmareasa antecedentele de boli din familie (ale rudelor de gradul intai si doi), precum diabetul, bolile de sange, afectiuni renale sau anumite alergii. Este foarte important in stabilirea unui diagnostic, dar si in alegerea unui tratament”, explica medicul de familie Alina Constantin. Iata care sunt bolile cu cel mai mare risc de transmitere genetica.
1. BOLI DE INIMA
Daca unul dintre parinti sufera de hipertensiune arteriala sau are un nivel mare al colesterolului, riscul ca si copilul sa se confrunte cu astfel de probleme este foarte mare: cam de 50%. Mai mult, daca ambii parinti sufera de aceeasi afectiune, atunci riscul de mostenire a bolii urca semnificativ, pana la 75%, arata studiile.
2. DIABET
Numarul diabeticilor ai caror parinti se confrunta cu aceeasi problema e de 17 ori mai mare decat al cazurilor izolate dintr-o familie. Predispozitia pentru a face acesta boala este mai mare in cazul diabetului zaharat de tip II.
„Din mame diabetice se pot naste copii obezi, copii cu greuate mare la nastere si care sunt predispusi la obezitate. Acest lucru se intampla din cauza tulburarilor de metabolism ale mamei”, adauga medicul de familie Constantin.
3. CANCER
Aproximativ 5-10% din totalul de cancere sunt mostenite genetic. Asta inseamna ca orice mutatie genetica poate fi transmisa noii generatii.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Shutterstock.com.