Exista o veste buna – este relativ usor sa-ti completezi necesarul de vitamina D. Anumite alimente, in special pestele gras, pot ridica nivelul, la fel si lumina soarelui. De exemplu, 15 minute de expunere la razele solare pe maini si pe fata in fiecare zi sunt suficiente, a spus Donald Ford, medic de familie la Cleveland, pentru Health. Daca a doua zi ploua sau pur si simplu nu iesi afara, atunci in urmatoarea zi trebuie sa stai la soare 30 de minute, precizeaza el.
Este important sa ai activitate in aer liber, mai ales daca doctorul observa un deficit de vitamina D, pentru a evita afectiuni grave care iti pot distruge sanatatea.
Obezitate
Persoanele obeze, inclusiv copiii, sunt cu 35% mai expuse la deficienta de vitamina D decat oamenii cu o greutate normala si cu 24% mai expuse decat cei supraponderali.
O posibila explicatie: un studiu publicat in 2000 de American Journal of Clinical Nutrition a descoperit ca obezitatea limiteaza capacitatea corpului de a folosi vitamina D din lumina solara si din alimentatie, intrucat celulele din grasime retin vitaminele si nu le elibereaza in mod eficient. Altfel spus, obezitatea inrautateste deficienta de vitamina D.
Diabet
Bolnavii de diabet si prediabeticii au niveluri reduse de vitamina D in comparatie cu nivelurile normale, potrivit unui studiu publicat in 2015 de Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. In cazul diabetului, atat persoanele obeze cat si cele cu greutate normala au un nivel de vitamina D mult redus.
Autorii studiului au conchis ca deficienta de vitamina D si obezitatea „interactioneaza sinergic”, marind riscul de diabet si alte tulburari metabolice.
Boli de inima
Afectiunile cardiace si lipsa de vitamina D merg mana-n mana, scrie Health. Un studiu din 2009, publicat de Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, a descoperit ca subiectii cu niveluri extrem de reduse de vitamina D aveau un risc de trei ori mai mare sa moara de infarct.
Expertii subliniaza, insa, ca nu exista o legatura clara intre nivelurile mai mari de vitamina D si un risc cardiovascular scazut, asa ca nu se poate spune cu certitudine ca suplimentele ar ajuta neaparat la evitarea bolilor de inima.
Nu asimilezi vitamina D? 4 trucuri care ajuta la o absorbtie mai buna a acestui nutrient esential
Simptome premenstruale
Potrivit Nurses’ Health Study II, femeile cu varste intre 27 si 44 de ani cu un nivel mare de vitamina D au cel mai mic risc de a resimti aceste simptome. Nivelul mare de calciu a ajutat, de asemenea, in acest sens. Un studiu-pilot din 2010 a sugerat o posibila legatura intre nivelul vitaminei D si simptomele premenstruale la femeile tinere.
Medicamentele precum ibuprofen si naproxen raman cel mai bun tratament, insa cercetatorii cred ca suplimentele cu vitamina D sunt o alternativa promitatoare.
Lupus
Aceasta boala inflamatorie care determina sistemul imunitar sa atace organele si tesuturile este frecvent asociata cu deficienta de vitamina D – partial pentru ca pacientii cu lupus sunt sfatuiti sa evite lumina soarelui, care furnizeaza 90% din necesarul de vitamina D si li se prescriu corticosteroide, care scad nivelul de vitamina D.
Un studiu recent sugereaza ca o corectare a nivelului de vitamina D la pacientii cu lupus ar reduce severitatea bolii.
Scleroza multipla
In 2013, o echipa internationala de cercetatori a examinat datele a 465 de persoane cu inceput de scleroza multipla, boala autoimuna care afecteaza sistemul nervos central. Ei au observat ca nivelurile mai mari de vitamina D ajuta la incetinirea avansarii bolii.
Subiectii cu niveluri mari au avut o crestere redusa a leziunilor cerebrale, mai putine leziuni, o reducere mai mica a volumului creierului si un grad de dizabilitati mai mic decat al bolnavilor cu nivel scazut de vitamina D.
Alzheimer si dementa
Intr-un studiu recent al JAMA Neurology care a masurat anual nivelurile de vitamina D si functiile cognitive ale pacientilor in varsta, nivelurile reduse de vitamina D au fost asociate cu declinul cognitiv accelerat. Cercetarile continua pentru a determina daca suplimentele pot sau nu sa ofere speranta pentru preventie si tratament.
Daca ai aceasta carenta, vitamina D nu-si va face efectul
Depresie
Studentele cu un nivel redus de vitamina D erau mai expuse la simptomele majore ale depresiei, potrivit unui studiu din 2015 publicat in Psychiatry Research. O meta-analiza efectuata pe mai mult de 31.000 de subiecti, publicata in British Journal of Psychiatry, a gasit aceeasi corelatie.
Exista sperante ca vitamina D poate combate depresia: un studiu restrans prezentat in 2012 de Endocrine Society a aratat ca trei femei cu simptome de la moderat la sever si-au revenit dupa ce au primit tratament pentru carenta de vitamina D.
Expertii trebuie sa confirme intr-un studiu mai amplu daca suplimentele cu acest nutrient ii fac pe oameni mai fericiti.
Cancer de san
Unele dovezi recente sugereaza o legatura intre nivelurile mari de vitamina D si un risc scazut al acestui tip de cancer. O meta-analiza a descoperit ca o crestere mica a nivelului acestei vitamine poate reduce cu 12% riscul de cancer de san la femeile care au trecut de menopauza. Alte studii au aratat, insa, ca nivelul mare de vitamina D nu are legatura cu cancerul de san.
Un studiu bazat pe sondaj aleatoriu urmareste efectele dozelor marite de vitamina D asupra bolilor cardiovasculare si a cancerului – rezultatele vor oferi raspunsuri mai bune in acest sens.
Osteoporoza
Corpul retine vitamina D pentru a putea absorbi calciul care ajuta la dezvoltarea si mentinerea densitatii oaselor de-a lungul vietii. Peste 50% din femeile cu osteoporoza au niveluri inadecvate de vitamina D.
National Osteoporosis Foundation recomanda administrarea a 400-800 de unitati de vitamina D pe zi la adultii de pana la 50 de ani si a 800-1.000 de unitati la cei de peste 50 de ani, intrucat riscul de a suferi de osteoporoza se mareste cu varsta.
Foto: depositphotos.com