Romania este una dintre putinele tari europene in care ceara pentru epilat se refoloseste. Am fost surprinsa sa aflu ca aceasta practica, dar si lipsa unor masuri de igiena de bun-simt din majoritatea saloanelor de infrumusetare pot duce la aparitia unor boli grave, asa cum este, de exemplu, hepatita B. Stiu ca pare greu de crezut si ca nu te-ai fi gandit la acest aspect atunci cand te-ai lasat pe mainile cosmeticienei. De aceea, am intrebat-o pe Monica Lupu, specialist in epilat si Managing Director Lycon Romania si Republica Moldova, la ce sa fim atente atunci cand mergem la epilat.
Ce inseamna epilat 100% igienic
In primul rand, este bine sa fii foarte atenta daca persoana care te epileaza se spala pe mani si poarta manusi de unica folosinta in timpul procedurii de epilare. „Este necesara purtarea manusilor, deoarece exista contact cu zone sensibile. In plus, foliculii sunt deschisi, uneori sangereaza, prin urmare, dezinfectarea si tratarea pielii este foarte importanta. In acest context, consumabilele trebuie sa fie de unica folosinta, plecand de la manusi si continuand cu lenjerie intima speciala, servetele dezinfectante, spatule, dar si ceara. Intr-o ceara refolosita ajung foarte usor piele moarta, urme de sange, fire de par, secretii si nu numai”, spune Monica.
Epilatul cu ceara: risc de hepatita si HPV
Iar de aici pana la a lua cateva boli grave este un singur pas. Chiar daca ceara este incalzita la o temperatura ridicata, nu sunt distruse toate bacteriile, asa cum ar crede multe femei, iar riscurile sunt nenumarate. In primul rand, specialistii vorbesc despre infectiile bacteriene cu streptococi si stafilococi, iar la capitolul infectii virale, pe langa hepatita B, hepatita C si virusul herpetic, la epilat se poate transmite chiar si HPV.
Epilatul Spa, preferatul vedetelor
O solutie sanatoasa de epilat este cea cu Lycon, o ceara preferata de foarte multe vedete, printre care si Victoria Beckham, si care se gaseste si in tara noastra. „Este un tratament de epilat spa, un procedeu ce include 7 pasi, fiecare la fel de important, dintre care 4 sunt doar de dezinfectare. Pe langa aceste patru etape de dezinfectare, care ajuta la reducerea iritatiilor, a foliculitei, tratamentul are rol reparator si, asa cum ii spune numele, de tratare a foliculului de par inca din timpul epilatului. Apoi, pentru a asigura clientelor o experienta cat mai placuta, cu senzatie de durere redusa pana la 50%, parte din tratament este aplicarea unui ulei de pre-epilare care creeaza o bariera intre piele si ceara, astfel ca in timpul epilatului este indepartat doar parul, fara stratul de piele moarta. Chiar daca specialistul are nevoie sa revina pe zona deja epilata, acesta o poate face pana la 6-8 ori, fara sa creeze disconfort sau senzatie de arsura clientelor” spune Monica Lupu.
Preventia este foarte importanta
De aceea, e bine sa te informezi inainte de a merge la cosmetica. Doar asa vei putea alege cea mai sanatoasa varianta pentru pielea ta. E mai bine sa previi decat sa tratezi. Pe Facebook chiar a fost creat un grup cu lista saloanelor din tara care lucreaza igienic: Cosmetica-epilat profesional-epilat igienic. Aici poti primi sfaturi de la specialisti in epilat si cosmeticiene.
Foto: Shutterstock.com