Cu toate acestea, practica meditatiei a ramas mult timp in sfera relgioasa sau spirituala. Anul 1960 a adus o prima schimbare prin practica meditatiei transcedentale, atragand multi adepti, printre care si membrii formatiei Beatles.
O schimbare radicala s-a produs atunci cand, in 1980, biologul si adeptul yoga John Kabat-Zinn a elaborat un protocol de meditatie pe care l-a numit “mindfulness” (fr. pleine conscience = constientizare deplina). Acest protocol presupunea opt sedinte desfasurate pe parcursul a opt saptamani, necesare insusirii progresive a tehnicilor de meditatie.
“Aceasta abordare a permis adaptarea la obiceiurile occidentale si, totodata, a permis patrunderea meditatiei in mediul studiilor stiitifice, demers soldat cu rezultate favorabile. Odata demonstrate stiintific beneficiile meditatiei, aceasta a fost introdusa in sistemul medical, spitalicesc si al ingrijirii sanatatii la scara larga. Odata obtinuta “garantia medicala”, a fost facilitata extinderea meditatiei si in domenii ca cel educational si cel organizational”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).
Fericirea este o stare a creierului
Prin studiul persoanelor care afirma ca sunt fericite, s-a ajuns la concluzia ca starea de fericire este produsa fizic in cortexul prefrontal stang al creierului si este legata de neurotransmitatorii dopamina, oxitocina, endorfine, oxid nitric si serotonina.
1. Dopamina mediaza transferul emotiilor pozitive intre cortexul prefrontal stang si centrii emotionali din nucleus accumbens. Dopamina este in stransa legatura cu sentimentul de fericire care apare la realizarea unui obiectiv, la reusita.
2. Oxitocina este produsa de hipotalamus, este secretata de glanda pituitara si este in legatura cu fericirea care apare atunci cand suntem indragostiti sau cand ne alintam copilul, animalutul etc.
3. Endorfinele (morfina naturala) sunt stimulate de oxitocina si au legatura cu lipsa durerilor fizice si euforia simtita in urma exercitiilor fizice sau cand suntem entuziasmati de o persoana, de o idee sau de o situatie.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Getty Images.