Cafeaua poate fi folosita ca antidepresiv? Ce cred expertii

1
De Mia Nicolescu
8 mai 2022

Te simti plina de energie si pusa pe treaba dupa ce ti-ai inceput ziua cu o ceasca de cafea?

Ei bine, conform unei cercetari despre cofeina si depresie, oamenii tind sa experimenteze o imbunatatire a dispozitiei atunci cand beau cafea.

In America se consuma peste 400 de milioane de cesti de cafea pe zi. Motivele? Bineinteles, acestea ar putea fi beneficiile pe care stiinta le-a descoperit ca aceasta le are asupra sanatatii (riscul redus de diabet, boala Parkinson, calculi biliari si cancer de colon) sau multimea de antioxidanti pe care ii contine. Insa, ce ii determina cu adevarat pe oameni sa consume licoarea magica sunt de fapt starea de bine pe care o dobandesc dupa o ceasca de cafea si, nu in ultimul rand, doza de energie.

Cercetatorii confirma: cafeaua iti prelungeste viata

Cafeaua ca antidepresiv: pro si contra

Cofeina stimuleaza sistemul nervos central si actioneaza ca un antidepresiv prin cresterea serotoninei si a dopaminei – in Arhivele de Medicina Interna se arata ca rata de sinucidere a scazut in urma consumului de cofeina. Unele persoane resimt o imbunatatire a starii de spirit mai puternic decat altii. Fara realizez acest lucru, multi oameni ajung sa iti trateze depresia cu cofeina.

Cum iti dai seama daca si tu faci asta? Consumi zilnic mai mult de patru bauturi cu cofeina, inclusiv ceaiuri si sucuri dietetice; simti nevoia sa cresti aportul de cofeina pentru a te simti mai putin deprimata, dar isi pierde eficacitatea. Nu este nimic gresit in a face tot ce iti sta in putere pentru a atenua depresia. Insa uneori este mult mai important sa cauti ajutorul unui specialist, in special cand starea persista deja de cateva saptamani.

Acest obicei zilnic are un impact major asupra grasimii de pe abdomen (nu, nu e vorba de dieta sau sport)

Pentru a afla daca folosesti cafeaua ca antidepresiv, incearca sa renunti pentru o perioada la a o mai consuma. Daca dupa o luna, observi ca starea ta psihica s-a inrautatit fara cofeina, este cazul sa vorbesti cu un psiholog.

Cu toate acestea, depresiile usoare pot raspunde bine la consumul de pana la trei cani pe zi. Atentie: cofeina ramane in organism de la patru pana la sase ore. Mai mult, consumata in cantitati mari, cresc efectele secundare si sansele de toleranta si dependenta.

8 obiceiuri zilnice pe care Blake Lively le respecta pentru un corp sanatos si suplu: „Nu sar niciodata peste micul dejun”

Nu pierde niciodata din vedere avantajele si dezavantajele cofeinei. Redu aportul daca ai insomnie, arsuri la stomac, palpitatii, dureri de cap sau nervozitate. Daca te tratezi pentru boli de inima, hipertensiune arteriala, probleme gastrointestinale sau alte boli cronice, consulta un medic inainte de a consuma cofeina sub orice formă.

Foto: depositphotos.com