Numarul cazurilor de cancer la nivel mondial ar putea creste cu 60% pana in anul 2040 ca urmare a inmultirii si imbatranirii populatiei, insa obiceiurile nesanatoase pot contribui la o augmentare a valorilor estimate, conform noii editii a ”Cancer Atlas”, prezentata in cadrul summitului international World Cancer Leaders din Nur-Sultan (Astana), Kazakhstan.
Cancerul este a doua cauza principala de deces inainte de varsta de 70 de ani in 91 de tari. Potrivit dr. Elisabete Weiderpass, director al IARC, obiceiurile nesanatoase, precum fumatul, alimentatia saraca in substante nutritive si sedentarismul contribuie la riscul de crestere a numarului de cazuri de cancer la nivel mondial.
Consumul de tutun este principala cauza ce poate fi prevenita de deces cauzat de cancer, potrivit atlasului. In 2017, fumatul a provocat 2,3 milioane de decese la nivel mondial, respectiv 24% dintre toate cazurile de deces cauzat de cancer.
Bolile infectioase reprezinta 15% dintre toate cazurile noi de cancer la nivel mondial, insa proportia variaza considerabil, de la aproximativ 4% in multe tari cu venituri ridicate pana la peste 50% in mai multe state africane subsahariene.
Peste 90% dintre cazurile de cancer asociate infectiilor sunt provocate de Helicobacter pylori, papilomavirusul uman (HPV), virusul hepatitei B si virusul hepatitei C.
Excesul de greutate si obezitatea cresc riscul de dezvoltare a 13 tipuri de cancer si au fost asociate cu 3,6% dintre cazurile noi de cancer la adulti din intreaga lume in 2012.
Numarul cazurilor de cancer asociate cu excesul de greutate/obezitate, dieta nesanatoasa si sedentarismul se estimeaza ca va creste in majoritatea zonelor lumii, se arata in atlas.
Citeste continuarea pe Doctorul zilei.
Foto: Shutterstock.com.