Cercetari recente din domeniul cardiologiei au scos la iveala o descoperire importanta despre tensiunea arteriala.
Deshidratarea si tensiunea arteriala
Deshidratarea apare atunci cand corpul pierde mai multe lichide decat primeste. In acest punct, volumul de sange scade, ceea ce determina inima sa pompeze mai greu sangele, crescand astfel tensiunea arteriala.
Deshidratarea declanseaza, de asemenea, eliberarea hormonului vasopresina, care face ca vasele de sange sa se contracte, alt factor ce duce la cresterea tensiunii. Aceasta combinatie de factori poate face ca deshidratarea sa fie un risc major pentru persoanele cu hipertensiune.
Cand devii deshidratat, volumul de sange scade, ceea ce poate duce initial la o scadere a tensiunii arteriale. Cu toate acestea, pe masura ce corpul incearca sa compenseze, elibereaza anumiti hormoni care contracta vasele de sange, cauzand astfel cresterea tensiunii arteriale. Acest lucru inseamna ca deshidratarea poate rezulta paradoxal atat in tensiune arteriala scazuta, cat si ridicata”, explica Ian Del-Conde, medic cardiolog.
Cantitatea de apa pe care ar trebui sa o bei zilnic variaza in functie de multi factori, inclusiv starea de sanatate, nivelul de activitate si sex. Academia Nationala de Stiinte, Inginerie si Medicina din SUA sugereaza ca un aport adecvat de lichide zilnic este de aproximativ 3,7 litri de lichide (nu doar apa, ci si lichide din alimente) pe zi pentru barbati si 2,7 litri de lichide pe zi pentru femei.
Apar tot mai multe studii care dovedesc legatura dintre apa si tensiunea arteriala
Mai multe studii clinice si epidemiologice au investigat legatura dintre hidratare si tensiunea arteriala. Un studiu publicat in jurnalul „Hypertension” a constatat ca persoanele deshidratate aveau tensiune arteriala semnificativ mai mare comparativ cu atunci cand erau bine hidratate. Alte cercetari au sugerat ca un consum redus de apa este asociat cu un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune pe termen lung.
Studiile observationale au legat consumul redus de apa in mod obisnuit cu dificultati in reglarea tensiunii arteriale, dar sunt necesare mai multe date pentru a confirma acest lucru. Un studiu publicat in 2022 a sugerat ca persoanele cu hipertensiune tind sa aiba un procentaj mai mic de apa in corp, sugerand o relatie intre starea de hidratare si tensiunea arteriala ridicata.
Un alt studiu publicat in Frontiers in Public Health a aratat ca, printre peste 3.000 de adulti chinezi, a existat o tendinta de scadere a riscului de hipertensiune pe masura ce consumul de apa simpla a crescut.
Alte bauturi care te ajuta sa ai o inima sanatoasa
Desi apa este unul dintre cele mai eficiente mijloace pentru hidratare, ajutand inclusiv la sustinerea unei tensiuni arteriale sanatoase, si alte bauturi pot sustine o tensiune arteriala sanatoasa.
Ceaiul de hibiscus: bogat in antioxidanti, ajuta la reducerea atat a tensiunii arteriale sistolice, cat si a celei diastolice.
Sucul de rodie: contine potasiu si polifenoli ce sprijina sanatatea inimii si pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale.
Sucul de sfecla: contine compusi care se transforma in oxid nitric in corp, ajutand la relaxarea vaselor de sange si la sustinerea unei tensiuni arteriale sanatoase.
Lapte cu procent redus de grasimi: sursa de calciu, potasiu si magneziu – trei nutrienti evidentiati in dieta Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), care s-a dovedit ca ajuta la sustinerea unei tensiuni arteriale sanatoase.
Foto: Freepik.com