Dar stiai ca acest lucru este valabil si in ceea ce priveste preparatele culinare sau ingredientele pe care le alegem? Whole Foods Market este o companie din Statele Unite care prezinta in fiecare an previziunile sale pentru trendurile alimentare ale anului urmator.
Iata care sunt principalele trenduri alimentare ale anului 2022:
Culturi ultraurbane
Noile inovatii in agricultura inseamna mai multe sanse de a cultiva in zone dificile, iar multe branduri aleg sa incerce noile tehnologii pentru a creste fructe si legume in cele mai surprinzatoare locuri.
Rebel Wilson: „Oamenii sunt obsedati de faptul ca am slabit atat de mult. Dar inteleg de ce”
Yuzu
Prima aroma din aceasta lista este yuzu, un fruct din familia citricelor, care este cultivat in special in Japonia, Coreea si China. Yuzu a inceput sa apara tot mai des in pietele din Occident sub forma vinegretelor, maionezelor si bauturilor hard seltzer.
Reducetarianism
Acest trend se refera la cei care aleg o dieta preponderent vegetala, dar fara sa devina vegetarieni. Potrivit Whole Foods Market, atunci cand produsele de origine animala sunt in meniu, reducetarienii fac ca acestea sa conteze si aleg variante premium, precum carne provenita de la vite crescute pe pasune sau oua de la gaini crescute in libertate.
Hibiscus
A doua aroma din lista de ingrediente in trend ale anului urmator este hibiscusul. Florile de hibiscus le ofera alimentelor culoare si aroma. Desi este des intalnit in ceaiuri, hibiscusul apare si in iaurturi, deserturi sau chiar suplimente precum pudra de colagen.
Micul dejun care regleaza glicemia: Trucul cu care sa-ti incepezi sanatos ziua
Cocteiluri fara alcool
Tot mai multe branduri lanseaza variante fara alcool ale unor bauturi clasice, in special cocteiluri. Poarta denumirea de mocktails si vin sa ofere gustul delicios al unor bauturi alcoolice celebre, dar fara sa contina alcool.
Seminte de floarea soarelui
Daca pana in prezent nucile au fost printre cele mai populare alimente sanatoase, incepand cu acest an si semintele intra in acest top. Semintele de floarea soarelui se fac in special remarcate si vor fi incluse in unt din seminte, biscuiti, baze pentru inghetata si lapte vegetal.
Moringa
Desi este folosit de mii de ani in medicina traditionala ayurvedica, Whole Food Market considera ca acest superaliment este un ingredient cheie in trendurile alimentare ale anului 2022. Pudra de moringa nu va fi inclusa doar in suplimente, ci si in batoane nutritive si snacks-uri.
Cum sa mananci mai sanatos daca nu iti place sa gatesti
Bauturi acidulate functionale
Kombucha este deja foarte bine cunoscuta, iar pe acelasi principiu, in 2022 vor ajunge pe rafturi bauturi acidulate sanatoase cunoscute si ca bauturi functionale. Este un alt trend alimentar care se incadreaza in randul bauturilor cu efect benefic asupra sanatatii.
Turmeric
Un alt ingredient care este folosit de mii de ani in medicina ayurvedica si in gastronomiile traditionale, turmericul va deveni si mai popular in anul urmator. Va fi prezent in special in alimente ambalate precum cereale, varza murata sau chiar inghetata vegana.
Foto: Instagram/@oliviaedit