Desi consideram adesea ca este un dusman pentru dieta si sanatate, painea, in special painea cu maia, poate avea beneficii pentru organism.
Ce este painea cu maia si ce valori nutritionale are
In primul rand, ce este cu adevarat sourdough? Se traduce precum „aluat acru”. In prima faza trebuie sa amesteci faina si apa (in proportii egale, de exemplu 50 de grame din fiecare) si sa le lasi sa fermenteze.
Acest amestec, cunoscut sub numele de starter, este apoi „hranit” cu aceeasi canitate de faina si apa, pana cand fermenteaza pentru a fi utilizat pentru a face o paine intreaga.
Procesul de fermentatie naturala implica drojdii salbatice si bacterii lactice. Aceste microorganisme sunt prezente in mediul inconjurator si, atunci cand sunt amestecate cu faina si apa, incep un proces de fermentatie care poate dura de la cateva ore pana la cateva zile. Acest proces da painii o aroma distinctiva, usor acida, si o textura specifica. Tot in urma fermentarii obtinem si beneficii pentru organism.
Valorile nutritionale ale painii cu maia pot varia in functie de ingredientele utilizate (tipul de faina, adaugarea de seminte sau nuci etc.) si de reteta specifica. Cu toate acestea, iata o estimare pentru valorile nutritionale ale unei felii de paine cu maia (aproximativ 60 de grame):
Calorii: 160-180 kcal
Proteine: 6-7 g
Grasimi totale: 1-2 g
Grasimi saturate: 0,3-0,5 g
Grasimi nesaturate: 0,5-1,5 g
Carbohidrati: 30-35 g
Zahar: 0,5-1 g
Fibre: 2-4 g
Sodiu: 200-300 mg
Calciu: 10-20 mg
Fier: 1-2 mg
Contine un nivel usor mai ridicat de proteine comparativ cu painea alba conventionala, mai ales daca se foloseste faina integrala sau de secara.
Cantitatea de grasimi este, in general, scazuta. Majoritatea caloriilor provin din carbohidrati, care sunt principala sursa de energie din paine.
Aceasta paine poate avea un continut de fibre mai mare, mai ales daca este preparata cu faina integrala, ceea ce contribuie la sanatatea digestiva.
Painea cu maia: beneficii
Este mai blanda cu digestia
Fermentatia naturala descompune o parte din proteina numita gluten prezenta in faina, ceea ce face painea mai usor de digerat. Painea cu maia poate contine prebiotice (fibra alimentara care hraneste bacteriile benefice din intestin) si, in unele cazuri, chiar si probiotice, bacterii benefice care pot imbunatati sanatatea intestinala. Pentru persoanele sensibile la gluten, dar care nu sufera de boala celiaca, painea cu maia poate fi mai bine tolerata decat painea conventionala.
Are un indice glicemic mai scazut decat painea normala
Datorita procesului lent de fermentatie, painea cu maia are un indice glicemic mai mic in comparatie cu painea obisnuita. Aceasta inseamna ca nivelurile de zahar din sange cresc mai lent dupa consumul de paine cu maia, ceea ce poate ajuta la mentinerea unor niveluri stabile de energie si la reducerea riscului de diabet de tip 2.
Unele studii sugereaza ca painea cu maia poate ajuta la a obtine o mai buna toleranta la grasimi. Acest lucru se datoreaza prezentei acizilor grasi cu lant scurt care sunt produsi in timpul fermentatiei, cu efecte benefice asupra metabolismului lipidic.
E mai sanatoasa painea prajita decat cea normala? Ce spun nutritionistii
Exista dezavantaje?
Desi painea cu maia are numeroase beneficii, nu este lipsita de dezavantaje. In primul rand, procesul de fermentatie dureaza mai mult decat prepararea painii conventionale. Producerea acesteia este mai laborioasa si necesita mai multa rabdare. In al doilea rand, nu toate painile comercializate ca „paine cu maia” sunt autentice; unele produse pot contine doar arome artificiale de maia, fara beneficiile fermentatiei naturale. De asemenea, daca vrei sa faci paine cu maia sau sa o cumperi dintr-o sursa sigura, tine cont ca are un termen de valabilitate foarte scurt. Pentru a evita risipa, e recomandat sa o feliezi si sa o pastrezi in congelator. Cand vrei sa o consumi, o incalzesti putin in toaster sau airfryer si devine ca noua.
Foto: freepik.com