Chiar daca nu obisnuiesti sa consumi alcool in mod obisnuit, probabil ca perioada Sarbatorilor va fi un pic mai ofertanta in acest sens. Eu beau ceai de fiecare data cand ies in oras, insa recunosc ca au fost ocazii cand prietenele m-au convins pana la urma sa optez pentru un pahar de vin rosu – pentru ca „esti adult, sau ce naiba?”.
Nu am baut niciodata atat de mult incat sa fiu distrusa a doua zi, insa am observat cu stupoare ca dupa varsta de 27 de ani recuperarea e ceva mai grea. Ba chiar aud de la prietenele ca mahmureala poate dura chiar si doua zile, in functie de cat de… iresponsabil ti-ai tratat corpul in noaptea anterioara.
Dar de ce intra corpul in starea de mahmureala?
„Mahmurelile sunt intelese doar pe jumatate din punct de vedere medical. Oamenii cred ca e vorba doar de o stare de rau temporara, un pic de oboseala, o durere de cap. De fapt, in corpul nostru se intampla mult mai multe lucruri”, explica pentru Women’s Health Fred Goggans, medic specialist.
„Ficatul trebuie ca mai intai sa descompuna moleculele de alcool si sa le transforme in acetaldehida, care, apropo, e toxica pentru orgasnim. Apoi, trebuie sa transforme acetaldehida in acetat, care e non-toxic”, explica medicul. Atunci cand o persoana bea mai mult decat poate duce sau cand ficatul nu functioneaza corespunzator, acetaldehida nu poate fi transformata suficient de repede in acetat – asa intram in starea aceea oribila de mahmureala.
Medicul mentioneaza de asemenea ca intensitatea si durata mahmurelii depinde de cat de mult alcool ai consumat. „Insa mai sunt si alti factori care influenteaza mahmureala”.
Iata care sunt acestia si cum o poti face mai usor de suportat.
Nu ai baut suficienta apa
„Alcoolul este diuretic, iar atunci cand bei mai mult decat de obicei, corpul se va deshidrata rapid, mai ales daca vomiti. Asta, impreuna cu dezechilibrul de minerale cauzat de pierderea de fluide, incestineste ritmul natural de detoxifiere a orgasnimului„, explica pentru Women’s Health medicul specialist Vincent Pedre.
Minimizeaza efectele alcoolului asigurandu-te ca te hidratezi bine, alternand fiecare pahar de bautura cu un pahar mare de apa. Bea multa apa si a doua zi cand te trezesti.
N-ai avut un somn odihnitor
Stii ca un somn bun te poate ajuta sa te recuperezi imediat, insa chiar daca alcoolul pare ca te trimite la culcare, cel mai probabil nu vei dormi foarte bine. „Dupa consumul de alcool vei avea parte de somn intrerupt”, confirma Goggans. Deci, cu cat bei mai mult, cu atat dormi mai prost si cu atat mai rau te vei simti in ziua urmatoare. Incearca sa fii cat mai responsabila in acest sens.
Ai baut alcool de proasta calitate
Bauturile inchise la culoare contin de obicei congeneri, agenti de aromatizare care sunt asociati cu o mahmureala mai intensa, spun specialistii. Printre bauturile care pot contine aceste substante se numara romul, whiskey, vin rosu, brandy. Bauturile un pic mai prietenoase: vin alb, vodka, gin.
Nu mai ai 20 de ani
E trist, dar adevarat: dupa o anumita varsta, corpul nu mai face fata toxicitatii ca pe vremuri. „Odata cu trecerea timpului, celulele noastre imbatranesc si nu mai sunt capabile sa faca fata toxinelor”, explica Goggans. Deci, daca pe vremuri puteai sa bei trei cocktailuri fara probleme, acum e posibil sa fie nevoie sa-ti ajustezi portia, in functie de capacitatea organismului tau de a se regenera.
Ai baut pe stomacul gol
Alcoolul poate irita mucoasa stomacului, ceea ce poate face simptomele mahmurelii – greata, durere abdominala, voma – sa te loveasca si mai intens. Alcoolul afecteaza de asemenea zaharul din sange: „Acesta contine zaharuri simple care se descompun rapid, cauzand o scadere brusca a glicemiei, mai ales daca nu ai mancat nimic inainte”. Specialistii recomanda sa mananci bine si sa consumi alimente bogate in grasimi bune, precum avocado sau unt de arahie, inainte de a merge la o petrecere.
Foto: Shutterstock.com