Ce afectiuni poate anunta durerea de ficat

1
De Cristina Tudor
1 dec. 2020

De obicei, durere in partea dreapta a abdomenului nu are legatura cu ficatul, dar aceasta posibilitate nu ar trebui exclusa in totalitate.

De exemplu, daca alergam mai mult ne poate durea in dreapta. Aceasta durere care dispare odata ce ne oprim, nu are legatura cu ficatul, ci cu intestinul gros care face un cot in dreptul ficatului si gazul se ridica si apasa pe intestin. Durerea este de obicei de acolo, si nu dintr-o acumulare de singe in ficat.

De asemenea, daca am mincat prea mult si multe grasimi am avut dureri (jena) in partea dreapta, sub coaste. Dar, de regula, dupa mese bogate in grasimi aceste dureri apartin veziculei biliare (n.r. – bilei), adica “vecinei” ficatului. Durerea situata in regiunea unde este localizat ficatul (sub coasta dreapta – hipocondrul drept), extrem de rar este data de o boala de ficat. Pacientii de obicei spun “Ma doare ficatul.”; dar corect ar trebuie sa spuna “Ma doare in dreapta, sub coaste”.

De obicei durerea localizata subcostal drept este data de:
* Boli de fiere;
* Boli de colon (intestin gros);
* Pleurezii;
* Infectii in regiune (pleurale, biliare, peritoneale, cutanate);
* “Herpes zoster”;
* Dureri de rinichi iradiate anterior;
* Dureri de stomac sau duoden.
* Boli hepatice care nu cauzeaza dureri in zona ficatului

Desi durerea din zona ficatului este relativ frecventa, ficatul doare foarte rar. Aceasta durere este rareori generata de o boala a ficatului, frecvent fiind data de fiere, colon, perete abdominal. De obicei nu dau durere de ficat urmatoarele boli hepatice:
* Hepatita cronica B, C, autoimuna;
* Hepatita acuta virala si etanolica;
* Ciroza hepatica;
* Hemangiomul hepatic;
* Steatoza hepatica (ficatul gras);
* Chistele simple de ficat.

Citeteste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.