De cele mai multe ori, femeile se simt rusinate sau chiar vinovate pentru ca nu pot deveni mame – de aceea, problemele de fertilitate sunt extrem de complexe pentru o femeie. Trebuie sa stiti insa ca infertilitatea are 30% cauze feminine, 30% masculine, 30% mixte. In plus, exista 10% cazuri in care medicii nu reusesc sa explice de ce pacienta nu poate ramane insarcinata.
Medicii spun ca principalele cauza de infertilitate feminina ar fi lipsa ovulatiei, endometrioza, obstructia tubara sau varsta inaintata a femeii care vrea sa devina mama.
Si daca in cazul primelor trei doar medicii sunt in masura sa rezove problemele, in rest… depinde de tine.
Asa ca aceasta a patra cauza ar fi singura care poate fi influentata de cele care vor sa-si tina propriul bebelus in brate. Pentru asta, medicii spun ca femeile ar trebui sa nu mai astepte pana dupa 35 de ani pentru a se gandi la maternitate. Mai ales ca femeile de peste 38 de ani au sanse mai mici de a ramane insarcinate si de a duce sarcina la capat, pentru ca la varsta aceasta rata de avorturi spontane este mult mai mare.
Varsta mai inaintata aleasa de femei pentru maternitate este explicata de multe dintre ele prin faptul ca vor ca, inainte de a deveni mame, sa termine nu doar o facultate, ci si un master, sa-si cumpere casa si masina, sa-si puna cariera pe picioare. Adica sa aiba tot ce trebuie pentru a-si creste copilul.
Pentru astfel de situatii, ar putea exista o varianta. Inghetarea ovocitelor si folosirea lor atunci cand femeia este pregatita. Medicii sunt insa partial reticenti la aceasta alternativa. Specialistii spun isi explica retinerile prin faptul ca ovocitul rezista cel mai greu la procesul de inghetare si dezghetare. Asa ca ar fi nevoie de un numar destul de mare de ovocite. De asemenea, ei mai spun ca este indicat ca inghetarea ovocitelor sa fie efectuata la o varsta de pana-n 30 de ani.
Atentie la semne!
Chiar daca nu ai fost diagnosticata inca, exista o serie de aspecte care, odata sesizate, ar trebui sa te trimita la medic, scriu specialistii de la www.healthline.com.
1. Ciclu neregulat.
Un ciclu normal are loc la aproximativ 28 de zile. Totusi, se pot considera „normale” si doamnele care au ca perioada intre menstruatii si 33, 31, dar si 35 de zile. Se poate vorbi despre o femeie ca are ciclu neregulat daca perioada ciclului este atat de neregulata incat nici macar ea nu poate anticipa cand ar trebui „sa vina perioada“. Acest lucru ar putea fi cauzat de probleme hormonale, dar si de sindromul ovarului polichistic. Ambele pot cauza serioase probleme de fertilitate.
Chisturi ovariene: 7 simptome pe care n-ar trebui sa le ignori
2. Menstruatie dureroasa.
Majoritatea femeilor experimenteaza, cel putin o data in viata, un ciclu dureros, cu crampe chinuitoare care nu cedeaza nici macar la antiinflamatoare. Aceste dureri pot fi insa si un simptom al endometrizei, o afectiune serioasa care necesita atentie medicala. Mergi la medic daca menstruatiile tale sunt anormal de dureroase si te impiedica sa mergi la serviciu sau la scoala.
Julianne Hough: „Endometrioza imi afecteaza viata sexuala”
3. Lipsa menstruatiei.
Desi poate te bucura, lipsa menstrutiei pentru luni de zile, urmata de perioade de aparitie a acesteia, ar trebui sa te trimita la medic. Important de stiut! Absenta ciclului intr-o luna, din cand in cand, nu este obligatoriu un semn ca femeia are probleme. De vina pentru o astfel de situatie ar putea fi stresul extrem sau munca epuizanta.
4. Fluctuatii hormonale.
Este cazul sa discuti cu medicul daca ai sesizat probleme dermatologice, prezenta parului nedorit pe fata, crestere in greutate, par subtiat, reducerea apetitului sexual.
5. Dureri in timpul actului sexual.
Actul sexual nu ar trebui sa fie dureros. Cu toate ca poate exista femei care cred ca asa este normal, lucrurile nu stau deloc asa. Durerile din timpul actului sexual ar putea fi explicate de probleme hormonale, endometrioza sau de alte cauze ce ar putea duce la infertilitate.
Simti durere in timpul sexului? Iata care sunt motivele si ce poti face pentru a o preveni
Foto: Shutterstock.com